Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka gryczano - kokosowe

Ciastka gryczano - kokosowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 1043 Ocena: 29102

Dodano:

Odsłon: 926

Bezglutenowe, pożywne ciasteczka gryczano - kokosowe, które w swoim składzie niosą bogactwo składników mineralnych tj. magnez, żelazo, wapń czy miedź. Znajdziemy w nich także błonnik pokarmowy oraz witaminy m.in. E, PP oraz te z grypy B. Płatki gryczane są cennym źródłem białka, które jest łatwiej przyswajalne niż białko pozyskiwane z innych zbóż. Wyróżnia je wyjątkowy profil aminokwasów. Zawierają leucynę oraz lizynę, które pozytywnie wpływają na pracę mózgu. Dzięki dodatkowi cukru kokosowego znajdziemy w nich także inulinę - polisacharyd, który może spowalniać absorbcję glukozy. Cukier kokosowy nadaje im także lekko karmelowego smaku.

Składniki

  • 170 g płatków gryczanych
  • 100 g mąki gryczanej
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 7 łyżek cukru kokosowego Bio
  • 80 g oleju kokosowego
  • 6 łyżek napoju kokosowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • szczypta soli
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciastka gryczano - kokosowe

Przygotowanie

  1. Płatki i mąkę gryczaną wsypujemy do miski, dodajemy wiórki i cukier kokosowy, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy kilka łyżek napoju kokosowego (możemy użyć także płynnego mleczka kokosowego), jajka oraz olej kokosowy i ponownie mieszamy.

  2. Z powstałej masy formujemy kulki, które delikatnie spłaszczamy (najlepiej robić to zwilżonymi dłońmi) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (pieczenie góra - dół) na około 18 minut.

  3. Ciasteczka przechowujemy w dużym słoju, pojemniku próżniowym lub puszce. Do środka możemy włożyć kawałki świeżego jabłka, które nadadzą im dodatkowej miękkości oraz wilgotności.

    Ciasteczka są świetną, energetyczną przekąską w ciągu dnia. Idealne do chrupania w towarzystwie kawy, herbaty lub kakao.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 10 września Gryka jest dla mnie NR 1 jeśli chodzi, o kasze i to co później z niej powstaje. Takie połączenie z kokosem jest rewelacyjne, mniami :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń