Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bezglutenowe, pożywne ciasteczka gryczano - kokosowe, które w swoim składzie niosą bogactwo składników mineralnych tj. magnez, żelazo, wapń czy miedź. Znajdziemy w nich także błonnik pokarmowy oraz witaminy m.in. E, PP oraz te z grypy B. Płatki gryczane są cennym źródłem białka, które jest łatwiej przyswajalne niż białko pozyskiwane z innych zbóż. Wyróżnia je wyjątkowy profil aminokwasów. Zawierają leucynę oraz lizynę, które pozytywnie wpływają na pracę mózgu. Dzięki dodatkowi cukru kokosowego znajdziemy w nich także inulinę - polisacharyd, który może spowalniać absorbcję glukozy. Cukier kokosowy nadaje im także lekko karmelowego smaku.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18256
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9499
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2072
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4075
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 676
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 341
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18256
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9499
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2072
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4075
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 676
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 341
Składniki
Płatki i mąkę gryczaną wsypujemy do miski, dodajemy wiórki i cukier kokosowy, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy kilka łyżek napoju kokosowego (możemy użyć także płynnego mleczka kokosowego), jajka oraz olej kokosowy i ponownie mieszamy.
Z powstałej masy formujemy kulki, które delikatnie spłaszczamy (najlepiej robić to zwilżonymi dłońmi) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (pieczenie góra - dół) na około 18 minut.
Ciasteczka przechowujemy w dużym słoju, pojemniku próżniowym lub puszce. Do środka możemy włożyć kawałki świeżego jabłka, które nadadzą im dodatkowej miękkości oraz wilgotności. Ciasteczka są świetną, energetyczną przekąską w ciągu dnia. Idealne do chrupania w towarzystwie kawy, herbaty lub kakao.