Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bezglutenowe, pożywne ciasteczka gryczano - kokosowe, które w swoim składzie niosą bogactwo składników mineralnych tj. magnez, żelazo, wapń czy miedź. Znajdziemy w nich także błonnik pokarmowy oraz witaminy m.in. E, PP oraz te z grypy B. Płatki gryczane są cennym źródłem białka, które jest łatwiej przyswajalne niż białko pozyskiwane z innych zbóż. Wyróżnia je wyjątkowy profil aminokwasów. Zawierają leucynę oraz lizynę, które pozytywnie wpływają na pracę mózgu. Dzięki dodatkowi cukru kokosowego znajdziemy w nich także inulinę - polisacharyd, który może spowalniać absorbcję glukozy. Cukier kokosowy nadaje im także lekko karmelowego smaku.
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11995
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 135
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8808
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155461
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1191
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11995
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 135
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8808
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155461
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1191
Składniki
Płatki i mąkę gryczaną wsypujemy do miski, dodajemy wiórki i cukier kokosowy, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy kilka łyżek napoju kokosowego (możemy użyć także płynnego mleczka kokosowego), jajka oraz olej kokosowy i ponownie mieszamy.
Z powstałej masy formujemy kulki, które delikatnie spłaszczamy (najlepiej robić to zwilżonymi dłońmi) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (pieczenie góra - dół) na około 18 minut.
Ciasteczka przechowujemy w dużym słoju, pojemniku próżniowym lub puszce. Do środka możemy włożyć kawałki świeżego jabłka, które nadadzą im dodatkowej miękkości oraz wilgotności. Ciasteczka są świetną, energetyczną przekąską w ciągu dnia. Idealne do chrupania w towarzystwie kawy, herbaty lub kakao.