Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
szybkie ciasteczka o nietypowym kształcie
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4072
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415964
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2733
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4072
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415964
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2733
Składniki
Mąkę, mleko, cukier, jajka i sól miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli będzie zbyt gęste, dodajemy trochę wody, jeśli zbyt rzadkie - dosypujemy mąki.
Tłuszcz rozgrzewamy. To czy jest już odpowiednio gorący sprawdzamy wrzucając mały kawałeczek ciasta. po jego wrzuceniu olej powinien wrzeć.
Ciasto nabieramy na łyżkę i z niej lejemy bezpośrednio do oleju tworząc różne kształty. Gdy z jednej strony ciasteczka się zezłocą, przewracamy na drugą i smażymy tak długo, aż i ona będzie złocista.
Po wyciągnięciu układamy je na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Gdy przestygną, posypujemy cukrem pudrem.