Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 600
Dodano: 24.02.2013
Odsłon: 13389
> 6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Mąkę, mleko, cukier, jajka i sól miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli będzie zbyt gęste, dodajemy trochę wody, jeśli zbyt rzadkie - dosypujemy mąki.
Tłuszcz rozgrzewamy. To czy jest już odpowiednio gorący sprawdzamy wrzucając mały kawałeczek ciasta. po jego wrzuceniu olej powinien wrzeć.
Ciasto nabieramy na łyżkę i z niej lejemy bezpośrednio do oleju tworząc różne kształty. Gdy z jednej strony ciasteczka się zezłocą, przewracamy na drugą i smażymy tak długo, aż i ona będzie złocista.
Po wyciągnięciu układamy je na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Gdy przestygną, posypujemy cukrem pudrem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Konto usunięte 24 lutego 2013Zgłoś do usunięcia
Ciekawe , to takie lane jakby faworki - fajnie , że szybkie do zrobienia - koniecznie do spróbowania :)))54 Kto głosował? | Odpowiedz