Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasteczka na piwie z domowa konfiturą. Przepis na piwoszki pochodzi z zeszytu babci Tereski. Ich przygotowanie jest banalnie proste, wystarczy przełożyć wszystkie składniki do miski i zagnieść ciasto. Po przełożeniu należy przechowywać je w szczelnym pojemniku.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11709
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1271
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12326
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 3061
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11709
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1271
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12326
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 3061
Składniki
Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Margarynę kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce i dodajemy do suchych składników. Na końcu dodajemy pół szklanki piwa. Składniki zagniatamy na gładką, jednolitą masę.
Wyrobione ciasto wkładamy do woreczka foliowego i wstawiamy na około godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na placek o grubości około 5 mm.
Z rozwałkowanego ciasta wycinamy dowolne kształty. Do tego celu możemy wykorzystać foremki lub szklanki. W połowie wyciętych ciasteczek wycinamy okienka.
Wycięte ciasteczka przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Piwoszki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 12-15 minut (do zarumienienia).
Upieczone ciasteczka studzimy na kratce.
Piwoszki przekładamy ulubionym dżemem. Przełożone ciasteczka dekorujemy cukrem pudrem.