Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka sezamowe

Ciastka sezamowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10338

Dodano:

Odsłon: 5141

aromatyczne, w smaku podobne do sezamków ale cudownie miękkie :-)

Składniki

> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sezam uprażyć na suchej patelni (nie za długo żeby nie był gorzki). Miękkie masło utrzeć z cukrami, następnie dodać jajko nadal ucierać. Stopniowo dodawać mąkę przesianą z sodą i solą, nadal ucierając. Na koniec dodać 1/2 szkl. sezamu i dokladnie wymieszać łyżką. Ciasto wstawić na ok. 1 godz. do lodówki. Po tym czasie nabierać łyżką niewielkie porcje i formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Kulki obtoczyć w pozostałym sezamie i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (należy zachować dosyć duże odstępy, gdyć ciastka się rozlewają).

  2. Piec w temp. 190 stopni ok. 10-15 min. Smacznego :-)
    P.S. z podanych proporcji wychodzi ok. 32 ciastek

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń