Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciastka w 5 minut przyrządzisz błyskawicznie, dzięki czemu sprawdzą się ilekroć odwiedzą cię niespodziewani goście lub zwyczajnie masz ochotę na coś słodkiego do codziennej kawy. Ich smak, będący połączeniem słodyczy i kwaskowatości owoców jest idealnie zharmonizowany i przypadnie do gustu starszym, jak i młodszym.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22440
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14545
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4493
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43657
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 565
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 543
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22440
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14545
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4493
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43657
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 565
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 543
Składniki
W średniej misce wymieszaj mąkę, sodę i sól.
W osobnej misce utrzyj masło na puch przez minutę. Wsyp cukier oraz skórkę pomarańczową i ubijaj przez kolejne 2 minuty, aż masa stanie się lekka i puszysta.
Dodaj jajko, wanilię i sok pomarańczowy. Wymieszaj do połączenia, a następnie wsypuj partiami mąkę, dobrze mieszając po każdej porcji. Na koniec wsyp suszoną żurawinę i delikatnie przemieszaj. Powinno zająć to ok. 2 minuty.
Blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki lub łyżki do lodów, nakładaj na papier kulki ciasta, zachowując odległość przynajmniej 5 cm od każdej kolejnej. Nie rozpłaszczaj – ciasteczka same rozpłyną się i uformują okrągły, płaski kształt.
Wstaw ciastka do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza i piecz je przez ok. 12-14 minut. Wyjmij i pozostaw do ostudzenia na 3 minuty.
Ciastka w 5 minut przełóż na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Podawaj samodzielnie lub polane ulubionym lukrem. Przechowuj je w szczelnie zamkniętej puszce lub pojemniku przez nawet 2 tygodnie.