Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli kochasz czekoladę, to ciasto Afrykańczyk będzie twoim spełnieniem marzeń. Deser składa się z pysznego, obłędnie czekoladowego brownie i lekkiego niczym puch kremu śmietanowego. Deser idealnie nadaje się na święta i rodzinne uroczystości, ale możesz go przygotować bez okazji.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 209
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4477
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12143
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6891
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5645
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 209
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4477
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12143
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6891
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5645
Składniki
Zacznij pracę od wykonania ciasta. W kąpieli wodnej roztop masło i pokruszoną czekoladę (najlepiej postawić mniejszy rondel na większy wypełniony gorącą wodą), aż będą gładkie i lśniące. Następnie wsyp cukry i mieszaj do pełnego rozpuszczenia. Pozostaw do przestygnięcia przez 5-8 minut. Po czym dodaj jajka, ekstrakt i ponownie wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę z kakao i partiami dodawaj do ciepłej masy, stale mieszając, aby nie było grudek. Przelej ciasto do blaszki (20 × 20 cm), wstaw do pieca nagrzanego do 175°C i piecz ok. 35 minut. Ciasto po upieczeniu powinno być miękkie i wilgotne w środku. Po wystudzeniu przekrój placek na pół.
Przygotuj krem. Rozpuść pokruszoną czekoladę w kąpieli wodnej i delikatnie wystudź. Utrzyj serek mikserem, a gdy będzie gładki, powoli dolewaj płynną, letnią czekoladę. W osobnej misce ubij śmietanę kremówkę na miękką pianę (uważaj, aby nie przebić śmietany) i połącz obydwie masy. Przełóż kremem czekoladowe ciasto i wstaw do lodówki do długiego schłodzenia. Wierzch możesz udekorować wiórkami białej czekolady.