Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto ala delicja
Żółtka oddzielamy od białek, następnie łączymy z cukrem i miksujemy, aż uzyskamy lekko puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę i ponownie miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie łączymy z powstała wcześniej masą tak, aby ciasto było jak najbardziej puszyste. Przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm ( u mnie silikonowa, natomiast zwykła należy wyłożyć papierem do pieczenia ) i pieczemy ok. 20 min, aż biszkopt lekko się zarumieni.
Jabłka ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach, aby powstał mus. Chwilę gotujemy na niewielkim ogniu, następnie łączymy z proszkiem galaretki. Studzimy.
Biały ser mielimy trzykrotnie lub używamy dobrej jakości sera gotowego. Miksujemy razem z cukrem i jajkami na jednolitą masę. Masę przekładamy do garnuszka i na niewielkim ogniu doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Proszek budyniowy łączymy z mlekiem i dodajemy do gotującej się masy serowej. Cały czas mieszając gotujemy, aż masa zacznie gęstnieć. Zostawiamy do wystudzenia.
Po tym czasie na biszkopt wykładamy masę serową ( tortownica powinna być szczelna, aby nic nie mogło wypłynąć ) i wkładamy do lodówki na ok. 1-2 godz, aż masa stężeje. Następnie wykładamy równomiernie masę z jabłek.
Wszystkie składniki na polewę przekładamy do garnuszka i podgrzewamy na niewielkim ogniu do momentu rozpuszczenia, cały czas mieszając. Wystudzić i polać nią wierzch ciasta. Ponownie wstawić do lodówki na min. 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
zrodlo ilovebake
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 191
Bardzo proste danie jednogarnkowe z bakłażanem, jarmużem i białą fasolką. Taj...
Odsłon: 32
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 94
Moim zdaniem kasza jaglana jest bardzo niedoceniana jeśli chodzi o smak ale i...
Odsłon: 60
Ciasto Kasutera znane także jako Castella, to japoński biszkopt miodowy, niez...
Odsłon: 13395
Sałatka Caprese to prawdziwa wizytówka aromatycznej Italii. Ze względu na kol...
Odsłon: 5251
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 191
Bardzo proste danie jednogarnkowe z bakłażanem, jarmużem i białą fasolką. Taj...
Odsłon: 32
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 94
Moim zdaniem kasza jaglana jest bardzo niedoceniana jeśli chodzi o smak ale i...
Odsłon: 60
Ciasto Kasutera znane także jako Castella, to japoński biszkopt miodowy, niez...
Odsłon: 13395
Sałatka Caprese to prawdziwa wizytówka aromatycznej Italii. Ze względu na kol...
Odsłon: 5251
Składniki
Żółtka oddzielamy od białek, następnie łączymy z cukrem i miksujemy, aż uzyskamy lekko puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę i ponownie miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie łączymy z powstała wcześniej masą tak, aby ciasto było jak najbardziej puszyste. Przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm ( u mnie silikonowa, natomiast zwykła należy wyłożyć papierem do pieczenia ) i pieczemy ok. 20 min, aż biszkopt lekko się zarumieni.
Jabłka ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach, aby powstał mus. Chwilę gotujemy na niewielkim ogniu, następnie łączymy z proszkiem galaretki. Studzimy. Biały ser mielimy trzykrotnie lub używamy dobrej jakości sera gotowego. Miksujemy razem z cukrem i jajkami na jednolitą masę. Masę przekładamy do garnuszka i na niewielkim ogniu doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Proszek budyniowy łączymy z mlekiem i dodajemy do gotującej się masy serowej. Cały czas mieszając gotujemy, aż masa zacznie gęstnieć. Zostawiamy do wystudzenia. Po tym czasie na biszkopt wykładamy masę serową ( tortownica powinna być szczelna, aby nic nie mogło wypłynąć ) i wkładamy do lodówki na ok. 1-2 godz, aż masa stężeje. Następnie wykładamy równomiernie masę z jabłek. Wszystkie składniki na polewę przekładamy do garnuszka i podgrzewamy na niewielkim ogniu do momentu rozpuszczenia, cały czas mieszając. Wystudzić i polać nią wierzch ciasta. Ponownie wstawić do lodówki na min. 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
zrodlo ilovebake
Przepisy Desery
Desery
Prezydent
Desery
Rolada bezowa z malinami
Desery
Ptasie mleczko z galaretką
Desery
Kokosowe kostki
Prezydent
Doskonałe ciasto na wiele okazji. Ciemna masa z dodatkiem dużej ilości czekol...
Odsłon: 10
Rolada bezowa z malinami
Rolada bezowa z malinami to deser, który można przygotować w niespełna godzin...
Odsłon: 765