Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto arbuz

Ciasto arbuz

Autor:

Przepisów i artykułów: 180 Ocena: 1830

Dodano:

Odsłon: 1900

Ciasto szpinakowe, masa śmietanowa i galaretka truskawkowa. Bardzo fajnie wygląda i całkiem nieźle smakuje:)

Składniki

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 450 mrożonego szpinaku
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa śmietanowa:
  • 250 ml. śmietanki 30%
  • 250 g. mascarpone
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżka żelatyny
  • 4 łyżki ciepłej wody
  • Dodatkowo:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 3 szklanki gorącej wody
  • borówki amerykańskie
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto arbuz

Przygotowanie

  1. Szpinak rozmrozić i mocno odcisnąć na sitku. Następnie zblendować.
    Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dolewać powoli olej, cały czas miksując.
    Dodać szpinak. Zmiksować chwilę na najniższych obrotach miksera. Na koniec przesiać mąkę
    z proszkiem do pieczenia. Wymieszać łyżką.
    Ciasto przełożyć do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni,
    35 minut.
    Po wystudzeniu, odciąć górę ciasta.

  2. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Zostawić do stężenia.

    Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie.
    Śmietanę ubić. Wsypać cukier, jeszcze chwilę ubijać, następnie dodać mascarpone.
    Zmiksowałam do połączenia składników.
    Do żelatyny, dodać łyżkę masy śmietanowej i wymieszać. Następnie, żelatynę dodać
    do masy śmietanowej. Zmiksować.
    Gotową masę śmietanową, wyłożyć na ciasto.
    Na wierzchu, ułożyć borówki amerykańskie w odstępach, tak żeby wyglądały
    jak pestki. Lekko docisnąć.

  3. Ciasto wstawić do lodówki, do czasu stężenia galaretki.
    Kiedy galaretki zaczną tężeć, wylać je na ciasto i ponownie wstawić do lodówki,
    na kilka godzin.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń