Do góry

Desery Przepis na:

ciasto bakaliowe z krówką i śliwkami

ciasto bakaliowe z krówką i śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 2229

Dodano:

Odsłon: 11523

Wspaniałe, słodkie najlepsze z najlepszych ciast!

Składniki

  • Biszkopt kakaowy:
  • Jajo kurze 3 szt
  • Cukier 4 łyzki
  • mąka pszenna Typ 500 2 łyżki
  • budyń w proszku czekoladowy 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Kakao 1 łyzeczka
  • Krem żółty:
  • Cukier 1 szkl
  • Margaryna
  • Woda 1/3 szkl
  • Mleko w proszku 2 szkl
  • Beza:
  • Cukier 1 szkl
  • wafelki w czekoladzie 10 dag
  • Wiórki kokosowe 10 dag
  • Rodzynki 10 dag
  • pokrojona czekolada 10 dag
  • białko jaja kurzego 6
  • Proszek do pieczenia 1 łyzeczka
  • Krem budyniowy
  • mleko 2 % 0,5 litra
  • Budyń śmietankowy
  • Masło
  • Czekolada mleczna
  • Cukier do smaku
  • alkohol do smaku
  • Śliwki moczone w alkoholu
  • Masa mascarpone:
  • Mascarpone 25 dag
  • Mleczko kokosowe 100 ml
  • śnieżka
  • Masa krówkowa:
  • cukierki krówki
  • mleko 3,2%
  • dodatkowo:
  • Krakersy
> 6 os. > 60 min trudne drogie
Reklama
Reklama
ciasto bakaliowe z krówką i śliwkami

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wsypujemy pozostałe składniki i mieszamy. Pieczemy do 15 minut w 180 stopniach na blaszce o wymiarze 25/36.
    Krem budyniowy:
    Na mleku gotujemy budyń. Studzimy i łączymy z utartym masłem. Dodajemy cukier puder do smaku wraz z alkoholem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z kremem. Śliwki moczone w alkoholu kroimy drobno i mieszamy z kremem.

  2. Beza:
    Białka ubijamy z cukrem. Wsypujemy rodzynki, pokruszone wafelki, kokos, czekoladę i proszek do pieczenia. Mieszamy i pieczemy do 25 minut w 180 stopniach.
    Masa krówkowa:
    Cukierki krówki rozpuszczamy w mleku tak aby uzyskać odpowiednią konsystencję, nie za rzadką i nie za gęsta.

  3. Masa mascarpone:
    Mascarpone ubijamy mikserem wlewamy mleczko ubijamy chwilę i wsypujemy śnieżkę. Miksujemy.
    Krem żółty:
    Cukier, wodę i margarynę zagotowujemy. Trochę studzimy i mieszamy z mlekiem w proszku .
    Przełożenie:
    Biszkopt- krem żółty- beza- krem budyniowy- krakersy- masa krówkowa- krakersy- masa krówkowa- masa mascarpone- dekorujemy wiórkami czekolady

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń