Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto bananowe z jabłkiem, orzechami i żurawiną

Przepis dnia 2021-01-02
Ciasto bananowe z jabłkiem, orzechami i żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 1004 Ocena: 27830

Dodano:

Odsłon: 12562

Ciasto bananowe z jabłkiem, które urzeka zmysły cudownym zapachem cynamonu. Jest pełne orzechów i żurawiny, a wierzch pokrywa czekoladowa polewa. To ciasto to moc pysznych składników, które razem tworzą niesamowicie pyszne połączenie :)

Składniki

  • CIASTO:
  • 2 szklanki mąki
  • 4 dojrzałe banany
  • 1 duże jabłko
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 0,5 szklanki suszonej żurawiny
  • 130 g masła
  • 3 jajka
  • 4 łyżki miodu
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • POLEWA:
  • 100 g czekolady deserowej
  • 2 łyżki masła
  • 6 łyżek mleka
  • płatki czekolady (do posypania)
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto bananowe z jabłkiem, orzechami i żurawiną

Przygotowanie

  1. Jabłko obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę. Obrane banany rozgniatamy widelcem. Masło rozpuszczamy, delikatnie studzimy i dodajemy do niego miód i rozgniecione banany.

  2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, cynamonem i wiórkami kokosowymi. Do suchych składników dodajemy kawałki jabłka, posiekane orzechy włoskie i żurawinę. Jajka ubijamy za pomocą miksera z cukrem trzcinowym oraz waniliowym. Zawartość łączymy z suchymi składnikami oraz bananami, miodem i masłem.

  3. Keksówkę o wymiarach 30 cm x 12 cm smarujemy masłem, oprószamy delikatnie bułką tartą i wlewamy do niej przygotowaną masę. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 60 minut (do suchego patyczka).

  4. Gdy ciasto całkowicie ostygnie przygotowujemy polewę. Czekoladę dzielimy na kostki, dodajemy masło oraz mleko i łączymy wszystko w kąpieli wodnej (składniki umieszczamy w metalowej misce i ustawiamy na garnku z gotującą się wodą), pamiętając o ciągłym mieszaniu. Gdy składniki dobrze się połączą, a polewa będzie gęsta i jednorodna, wylewamy ją na ciasto, posypujemy czekoladowymi płatkami i odstawiamy do stężenia.

  5. Ciasto można udekorować także samym cukrem pudrem albo serwować w wersji bez słodkiej polewy.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń