Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto bananowo-czekoladowe to prosty w przygotowaniu deser. Jest przyjemnie wilgotne, a dodatkowo skąpane w aksamitnej polewie czekoladowej. Chrupkości dodaje ciastu posypka z orzechów. Wypróbuj w weekend do ulubionej kawy. W przepisie użyliśmy cukru, jednak możesz go zastąpić dowolnym słodzikiem np. erytrytolem. Na 100 g zwykłego cukru wsyp 120 g erytrytolu.
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35674
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1198
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1754
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5998
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35674
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1198
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1754
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5998
        
        
                Składniki
Na początku w miseczce rozgnieć banany - najlepiej widelcem. Powstałą pulpę odłóż na później.
Przygotuj rondelek i rozpuść w nim masło. Do płynnego wkrusz czekoladę. Wymieszaj do połączenia w jednolitą masę. Następnie wsyp cukier, dodaj rozgniecione banany i całość przemieszaj. Odstaw, żeby masa wystygła.
W międzyczasie zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj połowę do przestudzonej masy czekoladowej, wymieszaj.
Następnie roztrzep jajka, dodaj do masy i zamieszaj. Wsyp resztę mąki, ponownie wymieszaj, aby powstało jednolite ciasto. Keksówkę o długości ok. 25 cm wyłóż papierem do pieczenia, wylej do niej ciasto.
Formę włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 40 minut. Po tym czasie sprawdź, czy ciasto jest gotowe - metodą tzw. suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i całkowicie ostudź. Polej rozpuszczoną w rondelku czekoladą i posyp rozkruszonymi orzechami. Ciasto bananowo-czekoladowe już gotowe.