Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo słodkie ciasto baskijskie wygląda bardzo oryginalnie i smakuje wyśmienicie. Jego zrobienie nie zajmie dużo czasu, zatem to idealna opcja dla zabieganych. Zobacz, jakie składniki musisz przygotować.
Do tego przepisu najlepiej się sprawdzi forma o wymiarach 30 x 25 cm.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7842
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1013
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13597
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7842
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1013
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13597
Składniki
Zagnieć w misce wszystkie składniki na ciasto. Możesz też użyć malaksera lub miksera z hakami jak do ciasta drożdżowego. Gdy otrzymasz jednolitą masę, uformuj z ciasta kulę, włóż do woreczka i umieść na co najmniej pół godziny w lodówce.
Gdy minie czas chłodzenia ciasta, wyjmij je z lodówki i podziel na dwie części. Wyłóż papierem do pieczenia formę i rozwałkuj jedną porcję ciasta na wielkość blaszki. W ten sposób otrzymasz spód ciasta, który musisz podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez kwadrans.
Rozwałkuj drugą część ciasta na wielkość blaszki. Gorący spód ciasta posmaruj konfiturą i przykryj rozwałkowanym ciastem, a następnie całość ponownie piecz przez kwadrans w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Gdy ciasto będzie znajdować się w piecu, przygotuj krem. W misce umieść mleko, żółtka, cukier, rum i mąkę ziemniaczaną i wymieszaj do połączenia wszystkich składników (najlepiej mikserem). Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do połączonych pozostałych składników – połącz łopatką lub rózgą.
Gotowy krem przełóż na gorące ciasto i ponownie wstaw całość do piekarnika. Tym razem na około pół godziny. Gotowe ciasto baskijskie możesz posypać cukrem pudrem.