Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ciasto cappuccino- łatwe i szybkie ciasto bez pieczenia
Blaszka do pieczenia 25x25, mikser
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23043
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1008
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104849
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 405
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23043
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1008
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104849
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 405
Składniki
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając mascarpone oraz cukier puder. W 1/4 szklance wrzącej wody rozpuścić żelatynę, wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i również odstawić do przestygnięcia. Ubity krem śmietanowy po równo rozdzielić na dwie miski. Do jednej miski z kremem wlać przestygniętą żelatynę ale nie wlewać jej całej, proszę zostawić mniej więcej 1 łyżkę żelatyny i wlać ją do drugiej miski z kremem. Oba kremy z żelatyną wymieszać. Do miski z kremem, gdzie było wlane więcej żelatyny dodać partiami płynną czekoladę. Jeśli rozpuszczona czekolada będzie jeszcze ciepła, najpierw do czekolady dodać 1 łyżkę śmietany i ją wymieszać- tak żeby ją zahartować i dopiero wtedy dodawać czekoladę z kemem partiami do miski z ubitą śmietaną ( jeśli do ubitej śmietany doda się ciepłą czekoladę, śmietana może się zważyć). Śmietanę z czekoladą wymieszać delikatnie za pomocą szpatułki. Masa wyjdzie dosyć rzadka ale później stężeje. Do drugiej miski z kremem śmietanowym dodać cappuccino i dokładnie wymieszać. Blaszkę o wym.25x25 wyłożyć papierem. Na dno blaszki ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów, na biszkopty wylać krem czekoladowy i rozprowadzić równomiernie po biszkoptach, Na to ułożyć drugą warstwę biszkoptów a na biszkopty wyłożyć masę kremową - cappuccino i również rozsmarować po całości. Ciasto włożyć do lodówki na całą noc a wierzch ciasta można posypać proszkiem cappuccino lub kakao oraz orzechami włoskimi. Smacznego!