Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste ciasto na bazie biszkoptów i masy budyniowej z dodatkiem czarnej porzeczki, masy krówkowej i odrobiny rumu. Prosto, smacznie i bez pieczenia:)
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8649
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1266
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10279
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4668
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 739
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8649
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1266
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10279
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4668
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 739
Składniki
Owoce czarnej porzeczki /bez szypułek/ przepłukujemy, odsączamy, zasypujemy cukrem /2 łyżki/, mieszamy i odstawiamy na 30-40 min. Przygotowujemy budyń: szklankę mleka zagotowujemy. Do pozostałego mleka dodajemy żółtka, cukier, obie przesiane mąki oraz śmietanę i wszystko razem miksujemy by składniki dobrze się połączyły. Gdy mleko w rondelku się zagotuje wlewamy przygotowaną "mieszankę" i energicznie mieszając gotujemy 1 min. Budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło ucieramy na jasny krem a następnie /ciągle ucierając/małymi porcjami dodajemy zimny budyń. Potem dodajemy sok z cytryny, miksujemy i na koniec wlewamy rum i ponownie miksujemy.
Przygotowujemy poncz: sok jabłkowy mieszamy z rumem. Spód blaszki /u mnie tortownica o średnicy 25 cm/ układamy jedną warstwę biszkoptów nasączonych ponczem. Na biszkoptach rozsmarowujemy połowę masy budyniowej a na niej rozkładamy czarną porzeczkę.
Ponownie rozkładamy warstwę nasączonych biszkoptów a na nich resztę masy budyniowej.
Masę krówkową ogrzewamy w kąpieli wodnej i rozsmarowujemy na wierzchu masy budyniowej. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny.