Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste ciasto na bazie biszkoptów i masy budyniowej z dodatkiem czarnej porzeczki, masy krówkowej i odrobiny rumu. Prosto, smacznie i bez pieczenia:)
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 665
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1419
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458575
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1702
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 665
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1419
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458575
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1702
Składniki
Owoce czarnej porzeczki /bez szypułek/ przepłukujemy, odsączamy, zasypujemy cukrem /2 łyżki/, mieszamy i odstawiamy na 30-40 min. Przygotowujemy budyń: szklankę mleka zagotowujemy. Do pozostałego mleka dodajemy żółtka, cukier, obie przesiane mąki oraz śmietanę i wszystko razem miksujemy by składniki dobrze się połączyły. Gdy mleko w rondelku się zagotuje wlewamy przygotowaną "mieszankę" i energicznie mieszając gotujemy 1 min. Budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło ucieramy na jasny krem a następnie /ciągle ucierając/małymi porcjami dodajemy zimny budyń. Potem dodajemy sok z cytryny, miksujemy i na koniec wlewamy rum i ponownie miksujemy.
Przygotowujemy poncz: sok jabłkowy mieszamy z rumem. Spód blaszki /u mnie tortownica o średnicy 25 cm/ układamy jedną warstwę biszkoptów nasączonych ponczem. Na biszkoptach rozsmarowujemy połowę masy budyniowej a na niej rozkładamy czarną porzeczkę.
Ponownie rozkładamy warstwę nasączonych biszkoptów a na nich resztę masy budyniowej.
Masę krówkową ogrzewamy w kąpieli wodnej i rozsmarowujemy na wierzchu masy budyniowej. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny.