Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto bez pieczenia na herbatnikach to bardzo szybki i prosty w wykonaniu deser, który świetnie sprawdzi się w przypadku niespodziewanych gości czy zapracowanej niedzieli. Jest bardzo słodkie, mocno śmietankowe i delikatne.
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 7274
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 168
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 89
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 181
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 7274
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 168
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 89
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 181
Składniki
Przygotuj krem. Śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem 2 łyżek skondensowanego mleka. Masło utrzyj w osobnej misce z dodatkiem pozostałego mleka skondensowanego. Do miski z masłem dodawaj po łyżce ubitej śmietany, cały czas mieszając. Przełóż krem do lodówki na 1-2 godziny.
Przygotuj ciasto. Herbatniki podziel równo na 3 stosy. W formie do pieczenia o wymiarach ok. 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia, rozłóż warstwę herbatników z pierwszego stosu, w razie potrzeby docinając na wymiar. Odłóż na bok 2 łyżki kremu, które posłużą do dekoracji. Z pozostałego kremu rozłóż 1/3 na warstwie herbatników. Przykryj herbatnikami z drugiego stosu i ponownie posmaruj 1/3 kremu. Połóż trzecią warstwę herbatników i ostatnią część kremu.
Przygotuj lukier. Do miseczki wsyp cukier puder i zalej łyżką wody. Dobrze wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Z otrzymanego lukru odlej ½ łyżeczki do osobnego naczynia. Dodaj kakao i dobrze wymieszaj. Jasnym lukrem polej wierzch ciasta i wygładź. Ciemnym lukrem wykonaj kratkę na białym lukrze. Patyczkiem do szaszłyków pociągnij linie, tworząc estetyczne esy floresy. Odłożony wcześniej krem przełóż do rękawa cukierniczego i wykonaj niewielkie gwiazdki na szczycie ciasta. Udekoruj gwiazdki płatkami czekoladowymi.