Desery Przepis na:
Ciasto biszkoptowe z owocami


Przepisów i artykułów: 349 Ocena: 4235
Dodano: 23.06.2018
Odsłon: 1082
Składniki
- 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
- 3/4 szkl. cukru
- 1 1/2 szkl. mąki tortowej
- 5 łyżek oleju
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szk. czarnych porzeczek
- 1 szkl. małych truskawek
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Białka oddzielić od żółtek. Ubić mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Powoli dosypywać cukier cały czas miksując. Dodawać po jednym żółtku. Gdy masa jajeczna będzie należycie ubita, wlać po łyżce olej i delikatnie wymieszać. Tak samo postąpić z przesianą z proszkiem do pieczenia mąką. Ciasto wylać na tortownicę wyłożona papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wysypaną kaszką manną. Średnica tortownicy 24 cm. Na wierzchu ułożyć owoce. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 45-50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze do przepisu (8)

babeczka35 23 czerwca 2018Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam takie ciasta :) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

basiliana 23 czerwca 2018Zgłoś do usunięcia
Wygląda pysznie i szybko się je robi. Nic, tylko wypróbować:) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

bryssska 23 czerwca 2018Zgłoś do usunięcia
Przepyszna, łatwe i szybki, takie lubię najbardziej ;-D Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 23 czerwca 2018Zgłoś do usunięcia
Jakie leciutkie i pelne owocow! Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz