Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem - Brzdąc ... czyli prawie W-Z, tylko na odwrót - jasny biszkopt z delikatnie kakowym kremem ;) Jak sama nazwa wskazuje, zajadają się nim najmłodsi... a Ci trochę starsi proszą o przepis :D Porcja tradycyjnie na blaszkę 25 x 35 cm. Cieszyło się przez ostatni tydzień sporą popularnością na moim facebooku :D
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 119066
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8847
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3203
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2871
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 119066
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8847
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3203
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2871
Składniki
na biszkopt Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, następnie dodajemy połowę cukru przewidzianego w przepisie. Żółtka ucieramy na kogel mogel i dodajemy do nich stopniowo olej. Mieszamy żółtka z białkami a następnie przesiewamy mąki i delikatnie mieszając łyżką dodajemy do biszkoptu. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 25-30 minut. Po upieczeniu studzimy i kroimy biszkopt na dwa blaty oraz nasączamy kilkoma łyżkami zimnej herbaty.
na krem 200 ml śmietanki mieszamy z kakao i podgrzewamy, dla pewności, aby pozbyć się grudek warto je zblendować. Do gorącej masy dodajemy namoczoną żelatynę, która powinna się rozpuścić. Masę studzimy do temperatury pokojowej, a resztę śmietanek schładzamy. Śmietanki ubijamy z cukrem a następnie dodajemy przestudzoną masę z kakao. Krem po chwili powinien zacząć tężeć. Przekładamy go na pierwszy nasączony blat, przekładamy drugim i wylewamy resztę kremu na wierzch.
Na tężejącym kremie łatwo zrobić wzorki, ciasto warto też posypać wiórkami czekolady, które tu idealnie pasują. Przed podaniem należy je schłodzić przynajmniej dwie godziny w lodówce.