Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na zdjęciu jeszcze się nie zsiadło, ale ciężko sie powstrzymać od spróbowania :)
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1279
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 258
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 43
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1279
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 258
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 43
Składniki
Do 3 szklanek mąki dodajemy posiekane masło, 2 całe jajka, cukier puder, proszek i łyżkę śmietany. Zagniatamy ciasto szybko. Mogą być nawet widoczne kawałeczki masła. Jeśli ciasto jest zbyt klejące dosypujemy mąki. Kulkę ciasta władamy do lodówki. Obieramy jabłka, usuwamy gniazda i kroimy na 8. Gotujemy budyń 3 torebki porcja mleka jak na 1,5. Ciasto dzielimy na 2 części ( nierówne). wiekszą rozwałkowujemy (podsypując mąką) i układamy na dno blaszki. Nakłuwamy widelcem. Układamy ciastno jabłka po czym wylewamy gorący budyń. Rozwałkowujemy mniejszy kawałek i przykrywamy nasze ciasto, również nakłuwamy. Całość pieczemy w 180 stopniach 0,5 godz. Ciasto będzie dobre kiedy wystygnie i postoi w lodówce kilka godz. Wtedy budyń zwiąże i wszytko ładnie będzie się kroiło. Jabłek nie posypujemy cynamonem wtedy uzyskamy fajny smak - inny od codziennej szarlotki.