Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto budyniowe na herbatnikach z masą krówkową

Ciasto budyniowe na herbatnikach z masą krówkową

Autor:

Przepisów i artykułów: 205 Ocena: 3358

Dodano:

Odsłon: 17672

Bardzo szybkie, smaczne ciasto.

Składniki

  • 400 g herbatników,
  • puszka masy krówkowej,
  • 0,5 l śmietanki kremówki,
  • 2 szt śmietan-fix,
  • 4 łyżki cukru pudru
  • Masa budyniowa: 250 g masła/ margaryny,
  • 2 żółtka,
  • 1/2 l mleka,
  • 4 łyżki cukru,
  • łyżka mąki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy masę budyniową: 0,3 l mleka gotujemy z cukrem, w pozostałym mleku rozprowadzamy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną.
    Kiedy mleko z cukrem zawrze, dodajemy roztwór z mleka i mąki, mieszamy aż zgęstnieje. Do gorącego budyniu dodajemy żółtka, mieszamy. Odstawiamy budyń do ostygnięcia. Masło ucieramy mikserem, dodajemy po łyżce budyniu, cały czas ucierając.

  2. Herbatnikami wyłożyć blachę. Wylać na nie masę budyniową, przykryć drugą warstwą herbatników, rozprowadzić na nich masę krówkową, przykryć kolejną warstwą herbatników.
    Przygotować masę : śmietankę ubić, dodać do niej śmietan-fix oraz cukier puder, jeszcze trochę ubijać, wyłożyć na herbatniki. Przyozdobić dowolnie. Ja pokruszyłam pozostałe herbatniki, wyłożyłam na ciasto i posypałam kakao.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 06 maja 2016 i na pewno pyszne rozpływające się w ustach...pycha,,,

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń