Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto buraczane

Ciasto buraczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 83 Ocena: 1747

Dodano:

Odsłon: 3068

CIASTO BURACZANE

Składniki

  • (forma 24 x 24 cm) 5 jajek
  • 1,5 szkl cukru
  • 3/4 szkl oleju
  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g surowych startych na tarce o grubych oczkach buraków
  • Polewa: Szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 200 g kostka masła
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki mleka
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao przesiać i wymieszać. Jajka ubić z cukrem powoli wlewać olej, a następnie dodać buraki. Na koniec wsypać suche składniki.
    Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 60 minut do tzw. "suchego patyczka". Upieczone wyjąć i pozostawić do ostudzenia

  2. Polewa: W rondelku rozpuścić masło cały czas podgrzewając dodać cukier, mleko oraz kakao cały czas mieszając gotować na małym ogniu około 3-5 minut. Odstawić do przestygnięcia następnie połączyć z żółtkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń