Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne ciasto o smaku kawy cappuccino.
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 112
Sernik "Jajko sadzone" idealnie będzie pasował na świąteczny stół, choć bez o...
Odsłon: 40
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 112
Sernik "Jajko sadzone" idealnie będzie pasował na świąteczny stół, choć bez o...
Odsłon: 40
Składniki
Ciasto: Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie wsyp cukier i ubijaj do momentu aż białka zmienią swoją konsystencję na kremową.
Nie przerywając ubijania dodaj żółtka roztrzepane z wodą. Wszystko razem dokładnie wymiksuj. Obydwa rodzaje mąki, cappuccino i proszek do pieczenia przesiej do masy jajecznej.
Wszystko razem delikatnie wymieszaj. Ciasto wylej na wysmarowaną masłem dużą brytfannę. Piec w piekarniku o temp. 180'C przez około 15-20 minut, przed całkowitym wyciągnięciem sprawdź suchą wykałaczką ciasto, wbijając ją do środka ciasta , jeżeli jest sucha możesz wyciągnąć ciasto. Po ostygnięciu przetnij biszkopt wzdłuż na pół, tak aby powstały dwa równe biszkopty.
Masa: Zagotuj wodę i rozpuść w niej galaretkę, odstaw do ostygnięcia pamiętają o tym aby nie zgęstniała na sztywno. W misce ubij śmietanę na sztywno. Cały czas ubijając dodaj tężejącą galaretkę i cappuccino. Wszystko dokładnie wymieszaj tak aby powstała kremowa masa.
Gotową masą przełóż biszkopty zostawiając 2-3 łyżki masy. Odłożoną masą posmaruj wierzch ciasta i całą powierzchnię posyp cappuccino w proszku, a widelcem porób ślaczki według uznania.
Smacznego !!!