Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Castella to tradycyjny, japoński biszkopt wykonany z cukru, mąki i jajek, z dodatkiem mleka i miodu. Placek powstaje wyłącznie z masy jajecznej, bez dodatku masła czy oleju, a dzięki temu ma miękką, wilgotną i niepowtarzalną konsystencję. Ten biszkopt został przywieziony z Japonii w XVI wieku przez portugalskich kupców. Obecnie istnieją różne wersje ciasta Castella – z kakao, zieloną herbatą matcha lub brązowym cukrem.
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 360
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 90
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 88
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 62
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2611
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 360
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 90
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 88
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 62
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2611
Składniki
Przygotuj blaszkę (ok.20 x 20 cm lub większą, ale ciasto wyjdzie niższe) i wyłóż papierem do pieczenia.
Wyjmij wszystkie produkty z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Koniecznie dwukrotnie przesiej mąkę. W misce połącz mleko z miodem (możesz lekko podgrzać lub wstawić do mikrofalówki na kilka sekund). Oddziel białka od żółtek. Ubij białka ze szczyptą soli i utrwalaj cukrem. Uważaj, by nie przebić białek. Piana powinna być miękka i puszysta. Następnie dodawaj po jednym żółtku i mieszaj na niskich obrotach miksera do uzyskania jednolitej masy. Do masy jajecznej wlej mieszankę mleka i miodu, ubij, następnie dodawaj po łyżce mąki. Cały czas ubijaj, aż do połączenia składników.
Przelej ciasto do wyłożonej papierem blaszki, wyrównaj wierzch ciasta i delikatnie stuknij foremką o blat, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Wstaw ciasto do pieca na 40-50 minut i piecz w temperaturze 150°C (do suchego patyczka). Wierzch biszkopta powinien być brązowy, lecz gdy zacznie się zbyt mocno przypalać, przykryj go (w trakcie pieczenia) arkuszem pergaminu.
Wyjmij ciasto z pieca, pozwól lekko przestygnąć i zawiń szczelnie folią aluminiową (razem z foremką). A gdy będzie już całkiem zimne, wstaw do lodówki na kilka godzin. Dzięki temu zabiegowi biszkopt będzie miękki i pysznie wilgotny.