Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Alternatywa dla ciasta marchewkowego. Pyszne puszyste i słodkie. Do tego śliwki z syropu :)
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2369
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3532
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4331
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74418
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2369
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3532
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4331
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74418
Składniki
Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odstawiamy. Jajka rozbijamy rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Mąkę przesiewamy dodajemy proszek do pieczenia i cynamon. W osobnej misce mieszamy żółtka z cukrem dodajemy cukier waniliowy i na koniec olej. Dokładnie mieszamy mikserem. Dodajemy ubitą pianę, powoli mieszamy. Suche składniki mieszamy z mokrymi. Dodajemy cukinię. Ponownie mieszamy. Wylewamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia ( brytfanka standardowa 35 na 25 cm ). Śliwki odsączamy z syropu. Maczamy w mące i układamy na wierzchu ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200C i pieczemy ok 30 - 40 min. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.