Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 226 Ocena: 2611

Dodano:

Odsłon: 6293

Puszyste i lekkie, mocno czekoladowe ciasto.

Składniki

  • 260 g mąki
  • 30 g kakao - 3 łyżki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 tabliczki czekolady ( u mnie gorzka i deserowa)
  • 200 g masła
  • 4 średnich jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 ml mleka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę, kakao, sodę i proszek umieścić w misce, wymieszać.
    Do garnka dodać mleko, wstawić na ogień, dodać masło i podgrzewać aż masło się rozpuści ( ale całość nie powinna się zagotować), zdjąć rondel z ognia, dodać połamane czekolady i mieszać aż czekolad się całkowicie rozpuści.

  2. Do miski przełożyć jajka z cukrem, ubijać mikserem przez kilka minut aż całość będzie jasna i puszysta. Powoli wlewać do jajek przestudzoną czekoladę, miksując na najmniejszych obrotach. Do masy wsypać mąkę i wymieszać delikatnie trzepaczką.

  3. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto.
    Piec 50 minut w 180 stopniach. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem (wbić w ciasto i wyjąć, jak patyczek jest suchy znaczy że ciasto upieczone).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń