Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj polecam Wam ciasto które przygotowałam na Dzień matki. Ciasto może wydać się pracochłonne ale zapewniam Was że tak nie jest, można zrobić w wersji tylko dla dorosłych którą serdecznie polecam oraz wersję którą będą mogli zjeść kierowcy jak i dzieciaki. Polecam
mikser, garnek, szklanka, łyżka, miska,
Sałatka makaronowa to chyba najpożywniejszy ze wszystkich wariantów sałatek....
Odsłon: 4031
Zbliża się tłusty czwartek a ja mam dziś dla Ciebie propozycje idealną na te...
Odsłon: 200
Sałatka makaronowa to chyba najpożywniejszy ze wszystkich wariantów sałatek....
Odsłon: 4031
Zbliża się tłusty czwartek a ja mam dziś dla Ciebie propozycje idealną na te...
Odsłon: 200
Składniki
Biszkopt czekoladowy; Wszystkie składniki o temperaturze pokojowej. Blaszka wielkości 25/36 cm. Szklanka o poj. 250 ml, Białka oddzielić od żółtek , następnie ubić za pomocą miksera ze szczyptą soli na sztywno zaczynając od mniejszych obrotów i stopniowo je zwiększając, pod koniec ubijania dodawać na przemian drobny cukier i żółtka. ( za każdym dodaniem miksując ). Mąki wymieszać z kakao, proszkiem i sodą, następnie już nie ubijać mikserem przesiać do masy jajecznej i wymieszać do połączenia łyżką drewnianą. Masę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut, a najlepiej do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa placki. ( można nasączyć spirytusem lub ponczem z soku z cytryny, cukru i wody). Krem budyniowy; Do garnuszka wlać szklankę mleka , wsypać budynie i rozmieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem , do gotującego mleka wlać rozmieszany proszek budyniowy i gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia , zakryć folią spożywczą by nie powstał kożuch budyniowy odstawić do całkowitego wystygnięcia, co jakiś czas przemieszać. Masło oraz margarynę Kasię utrzeć na puszystą masę i porcjami dodawać do zimnego całkowicie wystygniętego budyniu miksując do połączenia składników. Schłodzić 15 minut w lodówce, po schłodzeniu krem podzielić na dwie części do jednej dodać rozkruszone chałwy i wymieszać , a do drugiej rozpuszczone w kąpieli wodnej i lekko przestudzone czekolady, również wymieszać. Tak więc z przygotowanego budyniu wyszły nam dwa kremy chałwowy i budyniowo - czekoladowy. Składanie; Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć spód biszkoptu, rozłożyć krem chałwowy, na to beziki , które nasączamy alkoholem dość dobrze, na beziki rozłożyć krem czekoladowy, zakryć drugim plackiem ciasta, górę polać polewą czekoladową . włożyć na dwie, trzy godziny do lodówki.
Ciasto podczas składania.
Ciasto w przekroju.
Gotowe do podania.