Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowe z kremem kawowym

Ciasto czekoladowe z kremem kawowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1099

Dodano:

Odsłon: 20652

Dawno nic nie było słodkiego, ale powoli wracam. Dzisiaj mam propozycję na mega proste ciasto czekoladowe z kremem kawowym. Jak byliśmy na wakacjach bardzo mi zasmakowało, więc musiałem je zrobić.

Składniki

  • 100g mąki pszennej
  • 50g czekolady gorzkiej z wiśnią
  • 50g czekolady gorzkiej
  • 50g masła
  • 150g cukru
  • 5 jajek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • likier wiśniowy do nasączenia
  • 500g mascarpone
  • 100ml kawy
  • 100g cukru pudru
  • 3 łyżki cukru
  • 6 łyżek śmietanki 30%
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka wody
  • popcorn
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, masło rozpuszczamy z czekoladą w kąpieli wodnej. Żółtka ucieramy z cukrem, dodać czekoladę z masłem, zmiksować. Białka ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie z przesiana make, a następnie z masą czekoladową. Pieczemy około 40 minut i sprawdzamy suchym patyczkiem. Kroimy 3 części. Następnie nasączamy każdy blat likierem. W misce łączymy mascarpone z kawą i cukrem pudrem, przekładamy kremem. Popcorn przygotowujemy jak na opakowaniu. Na patelnię wsypujemy cukier, rozpuszczamy go i dodajemy odrobinę wody, szybko mieszamy, powstaną grudki, które należy rozpuścić. Następnie dodajemy śmietankę, masło i sól. Wszystko zagotowujemy razem. Odstawiamy do wystygnięcia. Popcorn wkładamy do sosu karmelowego i dekorujemy nim ciasto. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń