Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowe z wiśniami

Ciasto czekoladowe z wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 122 Ocena: 2097

Dodano:

Odsłon: 1851

Czekolada z wiśniami zawsze dobrze się komponuje, polecam!

Składniki

  • Biszkopt jasny:
  • Jajo kurze 7
  • Cukier 7 łyżek
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Mąka ziemniaczana1 łyzka
  • mąka pszenna Typ 500 7 łyżek
  • Ciasto kakaowe:
  • Jajo kurze 3
  • mąka pszenna Typ 500 3 łyzki
  • Kakao 1 łyżka
  • Cukier 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Masa:
  • Mleko 2,5 szkl
  • Cukier 3,4 szkl
  • Mąka ziemniaczana 3 łyżki
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • nutella 3 łyżki
  • kakao1 łyżka
  • Masło
  • alkohol do smaku
  • Wiśnie:
  • Wiśnie 1 słoik
  • galaretka wiśniowa 2 szt
  • sok wiśniowy 3 szkl
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto czekoladowe z wiśniami

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Następnie wlać żółtka i wsypać mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Podzielić na 2 biszkopty i upiec na formie 25/36 do 20 minut w 180 stopniach.



  2. Masa: W jednej szklance mleka mieszamy mąki, kakao, pozostałe zagotowujemy z cukrem. Na gotując e mleko wlewamy mąki i gotujemy do zgęstnienia, po czym studzimy.

    Masło ucieramy z nutellą i alkoholem. Następnie porcjami dodajemy budyń.

  3. Ciasto kakaowe: Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Następnie wlać żółtka i wsypać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Upiec na formie 25/36 do 20 minut w 180 stopniach.

  4. Wiśnie: Wiśnie drylujemy i drobno kroimy. Sok zagotowujemy i rozpuszczamy w nim galaretki. Do chłodnej dodajemy wiśnie. Gdy zacznie tężeć dajemy na ciasto.

  5. Przełożenie: Biszkopt- masa- ciasto kakaowe- masa- wiśnie- biszkopt

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń