Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowo-kokosowe

Ciasto czekoladowo-kokosowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 165 Ocena: 1783

Dodano:

Odsłon: 1913

Szybkie, proste, bardzo czekoladowe ciasto z wiórkami kokosowymi.Idealne na jesienne popołudnia z książkę i filiżanką kawy. Świetnie smakuje z dodatkiem kwaśnych owoców sezonowych, które przełamują jego słodycz (np. ze śliwkami).Polecam.

Składniki

  • 2 jajka w temp.pokojowej
  • pół kostki masła (100 gram)
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki cukru
  • 1 czekolada 100 gram ( u mnie mleczna)
  • szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • wiórki kokosowe - 2 łyżki
  • polewa: pół czekolady deserowej
  • wiórki do posypania
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło i połamaną na kawałki czekoladę rozpuścić w rondelku.
    Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
    Do miski przesiać mąkę, proszek i kakao.
    Dodać masę jajeczną, następnie masę czekoladową, mleko i wiórki kokosowe. Wszystko delikatnie połączyć (można łyżką, nie trzeba mikserem).

  2. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec około 45 minut (sprawdzam patyczkiem, czy nie jest surowe)
    Wyjąć, ostudzić, polać rozpuszczoną czekoladą deserową, udekorować wiórkami kokosowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń