Desery Przepis na:
Ciasto czekoladowo-kokosowe

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 1973
Dodano: 06.09.2019
Odsłon: 2023
Składniki
- 2 jajka w temp.pokojowej
- pół kostki masła (100 gram)
- pół szklanki mleka
- pół szklanki cukru
- 1 czekolada 100 gram ( u mnie mleczna)
- szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- wiórki kokosowe - 2 łyżki
- polewa: pół czekolady deserowej
- wiórki do posypania
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Masło i połamaną na kawałki czekoladę rozpuścić w rondelku.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Do miski przesiać mąkę, proszek i kakao.
Dodać masę jajeczną, następnie masę czekoladową, mleko i wiórki kokosowe. Wszystko delikatnie połączyć (można łyżką, nie trzeba mikserem).
-
Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec około 45 minut (sprawdzam patyczkiem, czy nie jest surowe)
Wyjąć, ostudzić, polać rozpuszczoną czekoladą deserową, udekorować wiórkami kokosowymi.
Komentarze do przepisu (1)

slodkisentyment 07 wrześniaZgłoś do usunięcia
Pyszne, poproszę kawałek :)1 Kto głosował? | Odpowiedz