Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowo -migdałowe

Ciasto czekoladowo -migdałowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 65 Ocena: 1492

Dodano:

Odsłon: 8355

Fantastyczne ciasto do chrupania ...

Składniki

  • Biszkopt czekoladowy: 7 jajek,1 szklanka cukru
  • 2 budynie czekoladowe bez cukru,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mąki
  • Biszkopt migdałowy:4 jajka,3/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 4 łyżki mielonych migdałów
  • Masa czekoladowa:500ml śmietany 30 %,1 czekolada mleczna
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,2 łyżki żelatyny,2 łyżki cukru pudru
  • 100ml przegotowanej wody do rozpuszczenia kawy
  • 100ml likieru Pina Colada do nasączenia biszkoptów
  • Polewa czekoladowa:120 ml śmietanki 30%,czekolada mleczna
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Biszkopty:

    Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy przesiane
    budynie, mąkę i proszek .Mieszamy delikatnie,pieczemy 25 min.Biszkopt czekoladowy przekrawamy na pół.
    Biszkopt migdałowy robimy tak samo z tym,że dodajemy zmielone migdały.

    Masa czekoladowa:

    Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej wody.Gorącą kawę, dodajemy do
    namoczonej żelatyny i rozpuszczamy ją.W międzyczasie ubijamy śmietankę
    z 2 łyżkami cukru pudru.

    Tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
    Do ubitej śmietanki dodajemy ostudzone, czekoladę i kawę.
    Delikatnie mieszamy
    Następnie przekładamy biszkopty.Na wierzch polewa czekoladowa.

    Polewa czekoladowa:

    Śmietankę rozpuszczamy,dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy cały czas, aby się nie przypaliła.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń