Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto to takie 5 w 1 :) Jest i mak i kokos i orzechy i kakao a wszystkie warstwy przekładane są jabłkami. Kompozycja, chociaż wygląda na skomplikowaną, to jest smakowo idealna. Polecam :)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10677
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4798
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 903
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9109
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10677
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4798
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 903
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9109
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Składniki
Ciasto kakaowe: Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem. Następnie dodajemy żółtka i razem miksujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i dokładnie miksujemy. Ciasto wyjdzie gęste. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy szpatułką z ciastem. Na początku nie będzie to łatwe, ale potem ciasto zrobi się trochę bardziej płynne. Blaszkę o wymiarach 22 x 37 cm wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na nim gotowe ciasto. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach i studzimy. Pozostałe 3 ciasta przygotowujemy w taki sam sposób, z tym że do ciasta makowego dajemy zamiast kakao mak, do ciasta kokosowego wiórki kokosowe a do orzechowego mielone orzechy. Każdy placek pieczemy w osobnej blaszce.
Jabłka: Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy na dużą patelnię, dosypujemy cukier i smażymy kilka minut aż jabłka zmiękną. Następnie do gorących jabłek wsypujemy obie galaretki i dokładnie mieszamy, aby się rozpuścimy. Ciepłymi jabłkami przekładamy zimne blaty ciasta w dowolnej kolejności. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia jabłek a następnie wstawiamy do lodówki do stężenia galaretki. Czekoladę rozpuszczamy na parze i mieszamy z mlekiem. polewą dekorujemy ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego :)