Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czterosmakowe przekładane jabłkami

Ciasto czterosmakowe przekładane jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4932

Dodano:

Odsłon: 3785

To ciasto to takie 5 w 1 :) Jest i mak i kokos i orzechy i kakao a wszystkie warstwy przekładane są jabłkami. Kompozycja, chociaż wygląda na skomplikowaną, to jest smakowo idealna. Polecam :)

Składniki

  • Ciasto kakaowe: 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • Ciasto makowe: 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki suchego maku
  • Ciasto kokosowe: 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • Ciasto orzechowe: 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g mielonych orzechów włoskich (ok. 1 szklanki po zmieleniu)
  • Do przełożenia: 2 kg jabłek
  • 1 szklanka cukru (można mniej jeśli jabłka są bardzo słodkie)
  • 2 galaretki cytrynowe
  • Polewa: 100 g czekolady mlecznej
  • 2-3 łyżki mleka
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Ciasto czterosmakowe przekładane jabłkami

Przygotowanie

  1. Ciasto kakaowe: Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem. Następnie dodajemy żółtka i razem miksujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i dokładnie miksujemy. Ciasto wyjdzie gęste. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy szpatułką z ciastem. Na początku nie będzie to łatwe, ale potem ciasto zrobi się trochę bardziej płynne. Blaszkę o wymiarach 22 x 37 cm wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na nim gotowe ciasto. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach i studzimy. Pozostałe 3 ciasta przygotowujemy w taki sam sposób, z tym że do ciasta makowego dajemy zamiast kakao mak, do ciasta kokosowego wiórki kokosowe a do orzechowego mielone orzechy. Każdy placek pieczemy w osobnej blaszce.

  2. Jabłka: Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy na dużą patelnię, dosypujemy cukier i smażymy kilka minut aż jabłka zmiękną. Następnie do gorących jabłek wsypujemy obie galaretki i dokładnie mieszamy, aby się rozpuścimy. Ciepłymi jabłkami przekładamy zimne blaty ciasta w dowolnej kolejności. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia jabłek a następnie wstawiamy do lodówki do stężenia galaretki. Czekoladę rozpuszczamy na parze i mieszamy z mlekiem. polewą dekorujemy ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 29 sierpnia 2018 Dagmarko, znam to Twoje ciasto i wiem, że musi być pyszne.:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 29 sierpnia 2018 idealne,nazbierałam wiaderko jabłek ,,,opadówek,,więc od razu wypróbuję :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń