Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto daktylowe

Ciasto daktylowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 150 Ocena: 1915

Dodano:

Odsłon: 2759

Szybkie i proste ciasto daktylowe bez mąki i z niewielką ilością cukru. Ciasto jest delikatne i daje dużo możliwości serwowania - z marmoladą, konfiturą, czekoladą, bitą śmietaną, kremem...

Składniki

  • Uwaga: szklanka 200 ml
  • 6 jajek
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mielonych orzechów laskowych
  • 150 g daktyli
  • 2 łyżki rumu
  • ½ cytryny
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto daktylowe

Przygotowanie

  1. Żółtka ubijam z cukrem na puszystą masę. Do żółtek dodaję mielone orzechy i mieszam łopatką.
    Daktyle kroję w drobną kostkę, dodaję do nich rum, skórkę i sok z połowy cytryny.
    Następnie daktyle dodaję do ubitych żółtek i orzechów i mieszam łopatką.
    Białka ubijam na sztywną pianę i mieszam delikatnie z żółtkami, orzechami i daktylami.
    Ciasto wykładam do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 20 cm i piekę 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
    Ciasto daktylowe można podawać z konfiturą, czekoladą, bitą śmietaną lub innymi ulubionymi dodatkami.
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 03 listopada 2021 Pysznie wygląda i wiesz z czym bym wcinał ;p
Brakuje nam w pobliżu takich kuchareczek, bo słodkości nigdy nie za dużo. Mniami :D
Odpowiedzi: 13 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 03 listopada 2021 Cudowne ciasto,musiało być przesmaczne ,do zrobienia w najbliższym czasie:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń