Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Regiony Szkocji szczycą się swoimi lokalnymi wypiekami - a ciasto daktylowo-orzechowe łączone jest z okolicami Glamis. To proste, wilgotne i pyszne ciasto daktylowo-orzechowe, które nie wymaga użycia miksera.
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 272
Prażucha to pyszne, tradycyjne danie kuchni polskiej, sprawdzi się jako dodat...
Odsłon: 29112
Przepis na leniwe pierogi dyniowe czyli kluski z twarogu, dyni hokkaido, mąki...
Odsłon: 174
Dziś moja ulubiona śniadaniowa zupka mocy SOPA PRIMITIVA z ziół i warzyw z ma...
Odsłon: 80
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 272
Prażucha to pyszne, tradycyjne danie kuchni polskiej, sprawdzi się jako dodat...
Odsłon: 29112
Przepis na leniwe pierogi dyniowe czyli kluski z twarogu, dyni hokkaido, mąki...
Odsłon: 174
Dziś moja ulubiona śniadaniowa zupka mocy SOPA PRIMITIVA z ziół i warzyw z ma...
Odsłon: 80
Składniki
Daktyle pokrój w wąskie paski. Pokrojone daktyle zalej gorącą wodą, tak żeby były ledwie przykryte. Dodaj łyżeczkę sody i przemieszaj. Odstaw na 15 minut.
Posiekaj orzechy.
Rozpuść masło.
W osobnej misce wymieszaj wszystkie składniki oprócz daktyli. Na końcu dodaj daktyle wraz z wodą, w której się moczyły. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj więcej gorącej wody.
Wlej ciasto do formy 23x30 cm i umieść je na środkowej półce piekarnika rozgrzanego do 180oC. Piecz 45 minut z termoobiegiem.
Smacznego!