Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto delicjowe

Ciasto delicjowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 643

Dodano:

Odsłon: 1614

Poezja smaku i prostota w wykonaniu.

Składniki

  • Ciasto: białka 8szt,
  • cukier 1/2 szkl.
  • żółtka 3 szt.
  • mąka pszenna tortowa 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • ocet 1/2 łyżki
  • kokos 10 dag
  • orzechy włoskie mielone 20 dag
  • Masa: woda 1 szkl
  • żółtka 5 szt (pozostałe)
  • 2 budynie śmietankowe
  • sok z 1 puszki brzoskwiń
  • cukier 2 łyżki
  • masło 1/2 kostki
  • cukier puder 1/2 szklanki
  • Ponadto: delicje 3 paczki smak pomarańczowy
  • galaretki pomarańczowe lub brzoskwiniowe 2 szt.
  • brzoskwinie z puszki
  • wódka do maczania delicji
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: Białka ubijamy na pianę, dodajemy Cukier, żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem i wlewamy do białek i dalej ubijamy. Dodajemy mąkę, kokos i orzechy i delikatnie mieszamy. Przekładamy na blachę z papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku 20 minut w 180 stopniach.

  2. Masa: W szklance wody roztrzepać żółtka i budyń. Sok z brzoskwiń zagotować z 2 łyżkami Cukru, dodać Ciągle mieszając roztrzepaną masę aż powstanie "budyń", Wystudzić.

    1,5 kostki masła utrzeć z Cukrem pudrem na gładką masę i dodać wcześniej ugotowany i wystudzony "budyń" po trochu i utrzeć razem.

  3. Upieczone i wystudzone Ciasto Cieńko posmarować masą, delicje maczane w wódce od strony biszkopta kłaść na masę Czekoladą na dół. Dać resztę masy na delicje, pokrojone brzoskwinie i zalać galaretkami. U mnie jak widać galaretka stężała w garnku i musiałam dać pokrojoną na owoce. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bromal1 08 lutego 2017 Ta stężała galaretka sprawiła, że ciasto wygląda na trochę "niegrzeczne", wiec tym bardziej kusząco. Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń