Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To proste i wyjątkowo smaczne ciasto do kawy uda się nawet początkującym kucharzom. Z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom kremowych i owocowych deserów.
Do tego przepisu wykorzystaj formę prostokątną o dłuższej długości boku ok. 22-24 cm.
Polecam.
Odsłon: 343
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 786
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 350
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6189
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Polecam.
Odsłon: 343
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 786
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 350
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6189
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Składniki
Zacznij od przygotowania biszkoptu. Oddziel białka od jajek i zacznij je ubijać na wysokich obrotach z dodatkiem soli. Kiedy zaczną robić się sztywne, dodawaj stopniowo cukier. Masa powinna być gęsta i błyszcząca, wtedy dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy z ciastem i delikatnie wymieszaj łyżką lub szpatułką.
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Formę wyłożoną papierem do pieczenia wypełnij masą na biszkopt. Piecz przez około 30-35 minut aż do suchego patyczka.
Przygotuj mus wiśniowy. Wydrylowane owoce umieść w garnku i delikatnie podgrzej często mieszając. Wiśnie mogą zacząć puszczać sok, który doda pysznego aromatu. Kiedy owoce zaczną wrzeć, dodaj galaretkę i dokładnie wymieszaj aż do rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia.
W tym czasie zrób masę śmietanową. Mocno schłodzoną śmietankę umieść w suchym i czystym naczyniu. Zacznij miksować na średnich obrotach, a kiedy zacznie robić się gęsta, zwiększ moc. Dodaj mascarpone i znów ubijaj na średnich obrotach. Na koniec wsyp cukier, krótko zmiksuj.
Spód formy wyłóż herbatnikami maślanymi (najlepiej tej samej, w której wcześniej piekł się biszkopt). Na nie wylej tężejący mus wiśniowy. Ponownie przykryj go herbatnikami, włóż do lodówki na około godzinę.
Wyciągnij formę z lodówki, na herbatniki ułóż biszkopt i udekoruj go masą śmietanową. Całość możesz udekorować wiśniami albo konfiturą.