Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Już sam zapach tego ciasta, przywodzi na myśl wspomnienie beztroskich wakacji spędzanych u babci. Ciasto drożdżowe z truskawkami z pewnością wprawi cię w dobry nastrój. Podaj je jako słodki dodatek do popołudniowej kawy, a z pewnością wszyscy będą zachwyceni
Pyszny i aksamitny sernik z korzennymi ciasteczkami i kremem Lotus, To wszyst...
Odsłon: 1956
U nas mówi się łysy drożdżowiec albo pajtok. Takie czyste ciasto. Nawet jak...
Odsłon: 2538
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 444
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52604
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 558
Pyszny i aksamitny sernik z korzennymi ciasteczkami i kremem Lotus, To wszyst...
Odsłon: 1956
U nas mówi się łysy drożdżowiec albo pajtok. Takie czyste ciasto. Nawet jak...
Odsłon: 2538
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 444
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52604
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 558
Składniki
Rozpuść masło w małym rondelku i odstaw do wystudzenia.
Truskawki umyj, osusz, a następnie pozbądź się szypułek. Podziel na mniejsze części.
Przesiej mąkę pszenną i przełóż ją do dużej miski. Dodaj jajka, pozostałą część ciepłego mleka i cukru. Wlej wyrośnięte drożdże i zacznij wyrabiać ciasto. Po kilku minutach wlej przestudzone płynne masło. Nadal ugniataj, aż masa stanie się gładka, jednolita, a pod palcami wyczujesz pękające pęcherzyki powietrza.
Z gotowego ciasta uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na grubość około 3-4 mm i dopasuj długością do swojej blaszki. Tego typu ciasto najlepiej robić w podłużnej formie.
Każdą część ciasta drożdżowego wyłóż truskawkami. Zawiń w taki sposób, aby powstała rolada. Włóż ciasto do formy, odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 10 minut.
Ostrym nożem natnij ciasto na samym środku.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Piecz przez około 30-40 minut aż ciasto z zewnątrz się zarumieni. Ostudź na kratce. Udekoruj ciasto drożdżowe cukrem pudrem, lukrem lub kruszonką.
Zacznij od przygotowania zaczynu drożdżowego. W wysokim naczyniu umieść 100 ml ciepłego (nie gorącego) mleka, wsyp pokruszone drożdże, dodaj 2 łyżki cukru i 3 łyżki mąki. Wymieszaj całość, aby powstała jednolita masa. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, najlepiej na 20-30 minut. Zaczyn powinien zacząć pracować już po chwili i dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.