Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Autor:

Przepisów i artykułów: 116 Ocena: 876

Dodano:

Odsłon: 3932

Dzisiaj proponuję ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Ciasto jest wilgotne, pyszne, można dodać to co się lubi, np. twaróg, śliwki, truskawki, jabłka, no i oczywiście kruszonkę. Ciasto ze zdjęcia jest wysokie, bo piekło się na blasze 30x25 cm, można je spokojnie zrobić na blasze 35x25, będzie wtedy trochę niższe. Zaczyn najlepiej przygotować wieczorem i piec ciasto następnego dnia. Polecam, bo naprawdę warto :-)

Składniki

  • 50 g pokruszonych drożdży
  • 1 szklanka cukru (lub mniej - według uznania)
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 200 ml oleju
  • 200 ml mleka
  • 500 g przesianej mąki
  • masło+bułka tarta do przygotowania formy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Przygotowanie

  1. Przygotowanie zaczynu:

    Do zamykanego szklanego lub plastikowego naczynia dodawać po kolei (bez mieszania) poniższe produkty:

    pokruszone drożdże

    cukier

    cukier waniliowy

    jajka

    olej

    mleko

    Zamknąć naczynie i włożyć na noc do lodówki.

  2. Przygotowanie ciasta:

    Następnego dnia do miski wsypać mąkę, wlać cały zaczyn i miksować na jednolitą masę. Przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Formę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

    Po tym czasie na ciasto położyć ulubione dodatki, np. śliwki (skórkami do dołu), twaróg (zmieszany z żółtkami i cukrem pudrem), no i oczywiście kruszonka.

  3. Przygotowanie kruszonki (z tego przepisu wychodzi dużo kruszonki, jeśli tyle nie lubicie, to zróbcie z połowy):

    2 szklanki mąki (szklanka 200 ml)

    200 g masła

    150 g cukru trzcinowego

    opcjonalnie cynamon

    Masło pokroić na kawałki, dodać mąkę, cukier i ewentualnie cynamon i wyrobić na gładką masę. Włożyć do woreczka i do lodówki na ok. 0,5 godziny.

  4. Przygotowane ciasto włożyć do piekarnika na 180 stopni góra-dół na ok. 30 minut do suchego patyczka.


    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń