Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe ( drożdżówka) z kakao i kruszonką

Ciasto drożdżowe ( drożdżówka) z kakao i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 698

Dodano:

Odsłon: 2116

Przepyszna drożdżówka to świetna propozycja do szklanki mleka lub herbatki.

Składniki

  • Ciasto;
  • 1 kg mąki pszennej,
  • 3 szklanki mleka,
  • 25 g drożdży,
  • 1 szklanka cukru,
  • 5 jajek,
  • cukier waniliowy,
  • 200 g masła.
  • Kakao;
  • pół kostki masła,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • Kruszonka;
  • 100 g masła,
  • 200 g mąki,
  • 100 g cukru.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże rozkruszamy. Dodajemy mleko i łyżkę cukru.
    Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
    Nastepnie dodajemy jajka, cukier, cukier waniliowy i mąkę.
    Masło rozpuszamy, ostudzamy i dodajemy do ciasta.
    Zgniatamy do momentu uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta.
    Ostawiamy na 1 godzinkę.
    Masło lekko rozpuszamy. Dodajemy kakao i cukier.
    Mieszamy.
    Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą.
    Do ciasta dodajemy kakao, lekko mieszamy tak aby za mocno się nie połaczyło.
    Ciasto drożdżowe wykładamy na dużą blaszkę 25 x 36 wysmarowaną masłem i posypaną maką.
    Posypujemy kruszonką.
    Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń