Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe łyżką mieszane z dynią

Ciasto drożdżowe łyżką mieszane  z dynią

Autor:

Przepisów i artykułów: 798 Ocena: 15533

Dodano:

Odsłon: 12191

SUPER ciasto drożdżowe, bez wyrabiania, wystarczy zamieszać łyżką. A efekt jest kosmiczny. W środek można dodać kawałki dyni deserowej w occie, ale nie jest to konieczne, bo ciasto samo w sobie jest wyjątkowo aromatyczne i smaczne.

Składniki

  • mąka pszenna 500 g
  • drożdże świeże 71 g
  • mleko 280 ml
  • dynia piżmowa starta 1 szklanka 250 ml
  • cukier puder 100 g
  • 3 żóltka
  • Olej rzepakowy 90 ml
  • aromat waniliowy kilka kropli
  • cynamon szczypta
  • dynia deserowa w occie 170 g ( opcjonalnie )
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto drożdżowe łyżką mieszane z dynią

Przygotowanie

  1. Dynię piżmową obieramy, wyjmujemy pestki i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Ja kupowałam małą dynię, a i tak mi zostało trochę na placki.
    Drożdże rozcieramy z odrobiną cukru kryształu, mleko lekko podgrzewamy, łyżką ucieramy żółtka z cukrem pudrem.
    Mąkę przesypujemy do większej głębokiej miski, dodajemy podrośnięte drożdże i resztę składników ( bez dyni w occie ). Wszystko dokładnie mieszamy dużą łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia.

  2. Potem połowę ciasta przekładamy ( jest dość rzadkie ) do natłuszczonej tortownicy 25-26 cm. Równomiernie rozkładamy dobrze obcieknięte kawałki dyni w occie i przykrywamy drugą połową ciasta.
    Ciasto powinno jeszcze chwilę odpocząć i podrosnąć.
    Potem pieczemy w 170 C około 40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń