Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe z budyniem i malinami.

Ciasto drożdżowe z budyniem i malinami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1856

Dodano:

Odsłon: 1928

U mnie zaczyna się sezon malinowy. Maliny czerwienią się w moim ogrodzie na krzaczkach, w sumie to czekałam na nie cały rok. Uwielbiam wykorzystywać je w ciastach i różnych deserach. Uwielbiam ich zapach i kwaskowaty smak. A dzisiaj częstuję Was pysznym drożdżowym ciastem. Ciasto jest bardzo wilgotne, budyniowe i pysznie pachnące malinami. Upieczcie koniecznie na podwieczorek. Zachęcam i smacznego życzę :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 i pół dag świeżych drożdży
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 i pół szklanki mąki tortowej
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • Budyń:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 budyń waniliowy
  • Dodatkowo:
  • 2 szklanki świeżych malin
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże rozcieramy z cukrem waniliowym i śmietaną.

  2. Do mąki wsypujemy cukier puder, dodajemy masło lub margarynę i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Dodajemy roztarte drożdże i jajka i zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne dosypujemy jeszcze trochę mąki. Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm.

  3. Budyń rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń lekko studzimy i wykładamy równomiernie na ciasto. Maliny płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie wykładamy na budyń.

  4. Ciasto pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

  5. Upieczone ciasto studzimy i kroimy. Podajemy, a ja smacznego życzę.

    Moje rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Ciasto można pokroić na około 16 kawałków.
    Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń