Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne, puszyste, aromatyczne drożdżowe ciasto ;-D
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12114
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1356
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12802
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 4322
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12114
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1356
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12802
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 4322
Składniki
Na niewielkim ogniu podgrzewamy mleko z tłuszczem, aż masło się całkowicie rozpuści, po czym odstawiamy do przechłodzenia.
Mleko powinno być letnie. Do przesianej mąki dodajemy drożdże, cukier puder i esencję waniliową, wszystko dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy żółtka, letnie mleko z masłem i wyrabiamy ciasto.
Gotowe ciasto powinno mieć jednolitą, ścisłą konsystencję.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia małej formy, wyrównujemy powierzchnię, a na wierzch układamy obrane i pozbawione gniazd nasiennych gruszki, pokrojone w cząstki.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180'C na około 50-60 minut.
Upieczone ciasto powinno być rumiane, a boki odstawać od brzegów formy. Ciasto studzimy w formie w której się piekło. Dżem mieszamy z wrzącą wodą i smarujemy nim wierzch jeszcze ciepłego ciasta, a następnie obficie posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto kroimy dopiero kiedy całkowicie wystygnie.
Smacznego !!!