Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne, puszyste, aromatyczne drożdżowe ciasto ;-D
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5371
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1722
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5253
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1760
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5371
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1722
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5253
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1760
Składniki
Na niewielkim ogniu podgrzewamy mleko z tłuszczem, aż masło się całkowicie rozpuści, po czym odstawiamy do przechłodzenia.
Mleko powinno być letnie. Do przesianej mąki dodajemy drożdże, cukier puder i esencję waniliową, wszystko dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy żółtka, letnie mleko z masłem i wyrabiamy ciasto.
Gotowe ciasto powinno mieć jednolitą, ścisłą konsystencję.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia małej formy, wyrównujemy powierzchnię, a na wierzch układamy obrane i pozbawione gniazd nasiennych gruszki, pokrojone w cząstki.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180'C na około 50-60 minut.
Upieczone ciasto powinno być rumiane, a boki odstawać od brzegów formy. Ciasto studzimy w formie w której się piekło. Dżem mieszamy z wrzącą wodą i smarujemy nim wierzch jeszcze ciepłego ciasta, a następnie obficie posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto kroimy dopiero kiedy całkowicie wystygnie.
Smacznego !!!