Desery Przepis na:
Ciasto drożdżowe z jabłkami i cynamonem

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 281
Dodano: 19.11.2019
Odsłon: 407
Składniki
- Ciasto:
- mąka 3 szk,
- cukier puder 2/3 szk,
- drożdże 30 g,
- mleko ok. 1 szk,
- masło 100 g,
- jajko 1 szt,
- cukier waniliowy 1 op,
- cukier 1 łyżeczka,
- Nadzienie:
- jabłka 6 szt,
- cynamon 3 - 4 łyżeczki,
- cukier 3 łyżki,
- sok wyciśnięty z jednej cytryny,
- Dodatkowo:
- cukier puder do posypania,
> 6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, następnie dodać cynamon, cukier oraz sok wyciśnięty z jednej cytryny i wymieszać.
-
Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać cukier oraz łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut. Masło roztopić i ostudzić. Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, jajko, roztopione masło, ciepłe mleko, cukier puder, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Ciasto musi być elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
-
Następnie ciasto rozwałkować na długi prostokąt. Ułożyć jabłka i zwinąć w rulon zaczynać od dłuższego boku. Rulon pokroić na 10 - 16 mniejszych, równych kawałków i ułożyć je luźno w tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut.
-
Piec około 30 – 35 minut w temperaturze 180 stopni. Posypać cukrem pudrem.
Ciasto można jeść odrywając poszczególne kulki lub pokroić nożem na trójkątne kawałki.
Komentarze do przepisu (2)

babcitereskiciasta 01 grudniaZgłoś do usunięcia
Apetyczne ciasto.:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

KulinarnaChwila 20 listopadaZgłoś do usunięcia
zabieram do kawki :)1 Kto głosował? | Odpowiedz