Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe z jabłkami i cynamonem

Ciasto drożdżowe z jabłkami i cynamonem

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 281

Dodano:

Odsłon: 407

Pyszne, apetyczne i pachnące ciasto.

Składniki

  • Ciasto:
  • mąka 3 szk,
  • cukier puder 2/3 szk,
  • drożdże 30 g,
  • mleko ok. 1 szk,
  • masło 100 g,
  • jajko 1 szt,
  • cukier waniliowy 1 op,
  • cukier 1 łyżeczka,
  • Nadzienie:
  • jabłka 6 szt,
  • cynamon 3 - 4 łyżeczki,
  • cukier 3 łyżki,
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny,
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania,
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, następnie dodać cynamon, cukier oraz sok wyciśnięty z jednej cytryny i wymieszać.

  2. Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać cukier oraz łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut. Masło roztopić i ostudzić. Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, jajko, roztopione masło, ciepłe mleko, cukier puder, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Ciasto musi być elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  3. Następnie ciasto rozwałkować na długi prostokąt. Ułożyć jabłka i zwinąć w rulon zaczynać od dłuższego boku. Rulon pokroić na 10 - 16 mniejszych, równych kawałków i ułożyć je luźno w tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut.

  4. Piec około 30 – 35 minut w temperaturze 180 stopni. Posypać cukrem pudrem.


    Ciasto można jeść odrywając poszczególne kulki lub pokroić nożem na trójkątne kawałki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń