Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką bez wyrabiania

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką bez wyrabiania

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 99

Dodano:

Odsłon: 388

Przepis na szybkie w przygotowaniu i przepyszne ciasto drożdżowe:) Ciasto na prostokątną blaszkę o wymiarach: 25 cm x 35 cm lub 35 cm x 25 cm.

Składniki

  • Ciasto:
  • 200 gram cukru
  • 5 jajek
  • 200 gram oleju
  • 230 gram ciepłego mleka
  • 50 gram świeżych drożdży
  • 820 gram mąki
  • Kruszonka:
  • 100 gram mąki
  • 50 gram masła
  • 50 gram cukru pudru
  • + dodatkowo ok.300 gram dowonych owoców np.wiśniu,borówek,truskawek
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką bez wyrabiania

Przygotowanie

  1. *składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    Ciasto:

    W misce roztrzepujemy widelcem jajka.
    Do drugiej miski przesiewamy całą mąkę. Następnie robimy w niej mały dołek i wlewamy roztrzepane jajka,cukier pokruszone drożdże,olej i mleko. NIE MIESZAMY!!!

  2. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2,5 godziny.

  3. Po tym czasie ciasto mieszamy. Gotowe ciasto wykładamy do przygotowanej blaszki. Dno blaszki wykładamy wcześniej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wykładamy owoce i przygotowaną kruszonkę***

    Kruszonka:
    Mąkę,masło i cukier zagniatamy do konsystencji kruszonki:)

  4. Ciasto wstawiamy do zimnego piekarnika nastawionego na 180 stopni grzałka górna i dolna bez termoobiegu i pieczemy przez 40-50 minut.
    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń