Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejny produkt (rabarbar) z mojej listy tych zakazanych. Tabsy poszły w ruch, więc lekko nagiąłem "listę" i udałem, że lekko niedowidzę. Pamięć, ze względu na wiek, też już mam nie najlepszą, więc kilka kawałków zjadłem. Czysta poezja, smaku nie podrobisz. Po prostu marzyło mi się ono i już, koniec, kropka! Poza tym, to jedyne ciasto (drożdżowe), które wychodzi mi idealnie. Nie, wcale się nie chwalę i nie przechwalam. Tak naprawdę jest! Tym razem z małym eksperymentem, bo zamiast skórki z cytryny, dodałem esencję. Powiem, że musicie spróbować, chociażby dla tego aromatu ciasta z domieszką cytryny sycylijskiej. No! PETARDA! Bierzcie się za robotę, chociaż troszkę brudzenia jest. No, chociażby górnych przeszczepów. Ale jakie dłonie później "som", ło pani! Delikutaśne takie, wytłuszczone...odpoczniecie trochę od smartfona, bo łapek się nie trzyma :P Same plusy dodatnie :P Smacznego Wam życzę ;)
Proste i szybkie ciasto ze śliwkami, gotowe w kilka chwil.
Odsłon: 409
Przepis na leniwe pierogi dyniowe czyli kluski z twarogu, dyni hokkaido, mąki...
Odsłon: 10762
Nie bez powodu umieściłam przepis na ten koktajl w rubryce „Śniadania”. Kokta...
Odsłon: 39
" Gdzieś pomiędzy tym co dobre i złe jest ogród. Tam się spotkamy." - RUMI .....
Odsłon: 96
Obiad dla Jesieniary.
Odsłon: 1240
Proste i szybkie ciasto ze śliwkami, gotowe w kilka chwil.
Odsłon: 409
Przepis na leniwe pierogi dyniowe czyli kluski z twarogu, dyni hokkaido, mąki...
Odsłon: 10762
Nie bez powodu umieściłam przepis na ten koktajl w rubryce „Śniadania”. Kokta...
Odsłon: 39
" Gdzieś pomiędzy tym co dobre i złe jest ogród. Tam się spotkamy." - RUMI .....
Odsłon: 96
Obiad dla Jesieniary.
Odsłon: 1240
Składniki
Drożdże mieszamy z łyżką cukru. Kiedy staną się płynne, wlewamy letnie mleko i wsypujemy 100 g mąki, szczyptę soli, mieszamy tak, aby nie było grudek. Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rabarbar obieramy, kroimy na 2-3 cm kawałki, zasypujemy cukrem, odstawiamy. Jajka i żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, łączymy z wyrośniętym rozczynem. Dodajemy resztę mąki i ekstrakt z cytryny. Wyrabiamy przez kwadrans. Wlewamy roztopione masło,wyrabiamy do momentu, kiedy cały tłuszcz się wchłonie. Wykładamy do blaszki (25x20) wyłożonej papierem do pieczenia.Na wierzch układamy osączony rabarbar, odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia. Kruszonka: Zimne masło siekamy w mące z dodatkiem cukrów. Rozkruszamy równomiernie nad rabarbarem. Blachę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C, pieczemy około 35 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.