Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 963 Ocena: 18165
Dodano: 13.08.2014
Odsłon: 12336
5-6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Drożdże wymieszałem z łyżeczką cukru ,kiedy stały się płynne wlałem letnie mleko ,dodałem 50 g mąki i szczyptę soli. Dokładnie wymieszałem ,przykryłem ściereczką i odstawiłem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka i żółtko ubiłem razem z cukrem na puszystą pianę i połączyłem z drożdżowym rozczynem. Dodałem resztę mąki i startą skórkę z cytryny ,wyrabiałem ręką na gładką ,jednolitą masę. Wlałem letnie ,roztopione masło i wyrabiałem ciasto do całkowitego połączenia z tłuszczem. Ciasto przełożyłem do wysmarowanej i oprószonej mąką keksówki. Wierzch posmarowałem niewielką ilością powideł śliwkowych. Śliwki opłukałem ,wyjąłem pestki i podzieliłem na pół. Obtoczyłem je w cukrze i cynamonie. Wyłożyłem je na wierzch ciasta ,skórką do spodu ,lekko je „wbijając”. Odstawiłem na 30 min. do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowałem kruszonkę.
Zimne masło posiekałem z mąką i cukrem pudrem. Ugniotłem ciasto i równomiernie rozkruszałem je nad śliwkami.
Ciasto piekłem przez 35 min w temperaturze 190 stopni C.
Na skróty
Komentarze do przepisu (11)

renka 27 sierpnia 2014Zgłoś do usunięcia
Wygląda b.smacznie,spróbuj kiedyś zrobić kruszonkę na oleju(nie robi się twarda,gdy ciasto wystygnie)0 Kto głosował? | Odpowiedz

justys-96 14 sierpnia 2014Zgłoś do usunięcia
Wygląda pysznie2 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 13 sierpnia 2014Zgłoś do usunięcia
Bajeczne! Niebo dla podniebienia - węgierka, puszyste ciasto i kruszonka...1 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 13 sierpnia 2014Zgłoś do usunięcia
:))))0 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 13 sierpnia 2014Zgłoś do usunięcia
Wygląda jak malowane i takie uśmiechnięte. Kusi niesamowicie , wypróbuję na pewno :))2 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 13 sierpnia 2014Zgłoś do usunięcia
Wszystko cudne ciastko w roli głównej i talerzyk i widelczyk i cała sceneria, jestem pod wrażeniem :) Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ewus71 13 sierpnia 2014Zgłoś do usunięcia
Ciasto udane ,pysznenajsmaczniejsze ze śliwkami i kruszonką
1 Kto głosował? | Odpowiedz

minnie 13 sierpnia 2014Zgłoś do usunięcia
Ciasto prezentuje się pysznie :) do wypróbowania, tylko skąd wziąłeś węgierki? Ja gdzie nie zapytam to słyszę jeszcze nie ma :( Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 13 sierpnia 2014Zgłoś do usunięcia
Pycha ciacho,dzisiaj też robiłam ciasto ze śliwkami. Talerzyk istne cacko:)3 Kto głosował? | Odpowiedz