Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 874 Ocena: 16763

Dodano:

Odsłon: 11971

Ciasto na "czasie" ,z pysznymi śliwkami. Przepis na małą keksówkę.

Składniki

  • 250 g mąki
  • 20 g drożdży
  • 100 ml mleka
  • sól
  • 2 jajka+żółtko
  • 50 g cukru
  • 75 g masła
  • skórka starta z cytryny
  • 1/2 kg śliwek węgierek
  • powidła śliwkowe
  • 3 łyżeczki cukru wymieszane z łyżeczką cynamonu
  • Kruszonka:
  • 75 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru pudru
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże wymieszałem z łyżeczką cukru ,kiedy stały się płynne wlałem letnie mleko ,dodałem 50 g mąki i szczyptę soli. Dokładnie wymieszałem ,przykryłem ściereczką i odstawiłem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka i żółtko ubiłem razem z cukrem na puszystą pianę i połączyłem z drożdżowym rozczynem. Dodałem resztę mąki i startą skórkę z cytryny ,wyrabiałem ręką na gładką ,jednolitą masę. Wlałem letnie ,roztopione masło i wyrabiałem ciasto do całkowitego połączenia z tłuszczem. Ciasto przełożyłem do wysmarowanej i oprószonej mąką keksówki. Wierzch posmarowałem niewielką ilością powideł śliwkowych. Śliwki opłukałem ,wyjąłem pestki i podzieliłem na pół. Obtoczyłem je w cukrze i cynamonie. Wyłożyłem je na wierzch ciasta ,skórką do spodu ,lekko je „wbijając”. Odstawiłem na 30 min. do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowałem kruszonkę.
    Zimne masło posiekałem z mąką i cukrem pudrem. Ugniotłem ciasto i równomiernie rozkruszałem je nad śliwkami.
    Ciasto piekłem przez 35 min w temperaturze 190 stopni C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

renka 27 sierpnia 2014 Wygląda b.smacznie,spróbuj kiedyś zrobić kruszonkę na oleju(nie robi się twarda,gdy ciasto wystygnie)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 13 sierpnia 2014 Bajeczne! Niebo dla podniebienia - węgierka, puszyste ciasto i kruszonka...

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 13 sierpnia 2014 Wygląda jak malowane i takie uśmiechnięte. Kusi niesamowicie , wypróbuję na pewno :))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 13 sierpnia 2014 Wszystko cudne ciastko w roli głównej i talerzyk i widelczyk i cała sceneria, jestem pod wrażeniem :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewus71 13 sierpnia 2014 Ciasto udane ,pyszne
najsmaczniejsze ze śliwkami i kruszonką

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

minnie 13 sierpnia 2014 Ciasto prezentuje się pysznie :) do wypróbowania, tylko skąd wziąłeś węgierki? Ja gdzie nie zapytam to słyszę jeszcze nie ma :( Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 13 sierpnia 2014 Pycha ciacho,dzisiaj też robiłam ciasto ze śliwkami. Talerzyk istne cacko:)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń