Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na "czasie" ,z pysznymi śliwkami. Przepis na małą keksówkę.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10521
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3178
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2276
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10521
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3178
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2276
Składniki
Drożdże wymieszałem z łyżeczką cukru ,kiedy stały się płynne wlałem letnie mleko ,dodałem 50 g mąki i szczyptę soli. Dokładnie wymieszałem ,przykryłem ściereczką i odstawiłem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka i żółtko ubiłem razem z cukrem na puszystą pianę i połączyłem z drożdżowym rozczynem. Dodałem resztę mąki i startą skórkę z cytryny ,wyrabiałem ręką na gładką ,jednolitą masę. Wlałem letnie ,roztopione masło i wyrabiałem ciasto do całkowitego połączenia z tłuszczem. Ciasto przełożyłem do wysmarowanej i oprószonej mąką keksówki. Wierzch posmarowałem niewielką ilością powideł śliwkowych. Śliwki opłukałem ,wyjąłem pestki i podzieliłem na pół. Obtoczyłem je w cukrze i cynamonie. Wyłożyłem je na wierzch ciasta ,skórką do spodu ,lekko je „wbijając”. Odstawiłem na 30 min. do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowałem kruszonkę. Zimne masło posiekałem z mąką i cukrem pudrem. Ugniotłem ciasto i równomiernie rozkruszałem je nad śliwkami. Ciasto piekłem przez 35 min w temperaturze 190 stopni C.