Desery Przepis na:
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Upiec biszkopt z 4 jajek.
Marchew zetrzeć na grubej tarce, jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej, ubijać, dodać marchew, mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem, aromat i delikatnie wymieszać. Piec w temp 180" ok 45 min.
Zimne ciasto marchewkowe przekroić na pół. Migdały uprażyć na suchej patelni, wystudzić,. Zimną śmietanę ubić, dodać śmietan fix i cukier puder i serek mascarpone. Jeden dżem zagotować i wsypać pół galaretki, mieszać do rozpuszczenia, wystudzić.
Przełożenie ciasta:biszkopt, dżem, 1/3 migdałów, ciasto marchewkowe, połowa masy, 1/3 migdałów, reszta masy, ciasto marchewkowe, dżem z galaretką, reszta migdałów. Schłodzić kilka godzin i smacznego.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

wiolvega 11 kwietnia 2014Zgłoś do usunięcia
To nie może być ciasto duńskie bo w Danii nie ma galaretek,to typowe polskie6 Kto głosował? | Odpowiedz

jagoda114 13 września 2012Zgłoś do usunięcia
Polecam, jest pyszne, a po kilku dniach, jeśli coś zostanie jest najlepsze:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Annuar 10 września 2012Zgłoś do usunięcia
Niesamowite ciasto, wprawdzie pracochłonne i nie tanie, ale zapowiada się wyśmienicie. Podoba mi się już sam pomysł na ciasto marchewkowe i polewę z dżemu0 Kto głosował? | Odpowiedz