Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 142 Ocena: 644

Dodano:

Odsłon: 433

Jesienne ciasto dyniowe z polewą czekoladową i sezamem.

Składniki

  • Dynia starta na drobne wiórki 2 szklanki
  • Jajko kurze 2 szt.
  • Olej 1/4 szklanki
  • Cukier 1/2 szklanki + 4 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
  • Płatki owsiane 1 szklanka
  • Maka pszenna 1,5 szklanki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Margaryna 1/5 kostki
  • Mleko 1 łyżka
  • Kakao naturalne 2 łyżeczki
  • Sezam 3-4 łyżki
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka, olej, gałkę muszkatołową i pół szklanki cukru roztrzepać.

  2. Dodać płatki owsiane i wymieszać.

  3. Dodać mąkę oraz proszek i jeszcze raz wymieszać.

  4. Dodać startą dynię, wymieszać i przełożyć do foremki keksówki.

  5. Piec w piekarniku z włączoną grzałką góra-dół temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 30 minut.

  6. Sezam uprażyć na suchej patelni uważając, aby się nie przypalił.

  7. Mleko, pozostały cukier, margarynę i kakao podgrzać do połączenia składników, następnie pozostawić do wystudzenia.

  8. Upieczone i przestudzone ciasto polać polewą czekoladową i posypać sezamem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń