Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dynia doskonale sprawdza się nie tylko w wytrawnych potrawach. Oto dowód, ze można przygotować z niej zaskakujące ciasto bez pieczenia. Przepis pochodzi z 402. odcinka programu "Ewa Gotuje"
Puszyste i mocno wilgotne ciasto dyniowe na oleju z dodatkiem aromatycznych k...
Odsłon: 21154
Bardzo smaczny rolowany boczek wieprzowy, natarty solą, pieprzem i czosnkiem,...
Odsłon: 33
Pyszny sernik bez ciasta o smaku cytrynowym z dodatkiem soku i skórki z cytry...
Odsłon: 95
Klopsiki w sosie pomidorowym to pomysł na prosty i szybki obiad. Możemy je po...
Odsłon: 1606
Dzisiaj pyszne danie z wątróbki i ryżu. Jeżeli nie macie pomysłu na jutrzejsz...
Odsłon: 280
Bardzo smaczny rolowany boczek wieprzowy, natarty solą, pieprzem i czosnkiem,...
Odsłon: 33
Pyszny sernik bez ciasta o smaku cytrynowym z dodatkiem soku i skórki z cytry...
Odsłon: 95
Klopsiki w sosie pomidorowym to pomysł na prosty i szybki obiad. Możemy je po...
Odsłon: 1606
Dzisiaj pyszne danie z wątróbki i ryżu. Jeżeli nie macie pomysłu na jutrzejsz...
Odsłon: 280
Składniki
Dynię pokroić na kawałki, usunąć pestki. Umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i na 45-50 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po wystudzeniu obrać ze skórki i zmiksować.
Żelatynę zalać wodą (¼ szklanki). Wymieszać i odstawić.
Zimną śmietankę ubić na sztywno i podzielić na 2 części. Do jednej dodać serek mascarpone i 2 łyżki erytrolu. Uperfumować odrobiną ekstraktu waniliowego i zmiksować.
Do drugiej dodać purée z dyni, wsypać 3-4 łyżki erytrolu. Przyprawić imbirem, świeżo startą gałką muszkatołową i cynamonem. Zmiksować. Wlać żelatynę i sok z cytryny. Wymieszać.
Foremkę wyścielić folią spożywczą (blaszka 24 x 24 cm). Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Na ciasteczka dać 1/3 kremu dyniowego. Na krem dyniowy nałożyć połowę masy śmietankowej. Ułożyć herbatniki, drugą porcję kremu z dyni oraz resztę masy śmietankowej. Przykryć herbatnikami, nałożyć ostatnią porcję kremu dyniowego. Udekorować czekoladą startą na drobnych oczkach. Wstawić do lodówki i chłodzić przez 2-3 godziny. Po pokrojeniu udekorować listkami melisy.
Przepisy Desery
Desery
Śląskie makrony odpustowe
Desery
Sernik cytrynowy
Desery
Sernik Zebra
Desery
Szybka babka bez miksera
Śląskie makrony odpustowe
Śląskie makrony odpustowe to ponoć najlepsze ciastka na Śląsku z bułką tartą...
Odsłon: 84
Sernik cytrynowy
Pyszny sernik bez ciasta o smaku cytrynowym z dodatkiem soku i skórki z cytry...
Odsłon: 95