Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dynia doskonale sprawdza się nie tylko w wytrawnych potrawach. Oto dowód, ze można przygotować z niej zaskakujące ciasto bez pieczenia. Przepis pochodzi z 402. odcinka programu "Ewa Gotuje"
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Składniki
Dynię pokroić na kawałki, usunąć pestki. Umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i na 45-50 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po wystudzeniu obrać ze skórki i zmiksować.
Żelatynę zalać wodą (¼ szklanki). Wymieszać i odstawić.
Zimną śmietankę ubić na sztywno i podzielić na 2 części. Do jednej dodać serek mascarpone i 2 łyżki erytrolu. Uperfumować odrobiną ekstraktu waniliowego i zmiksować.
Do drugiej dodać purée z dyni, wsypać 3-4 łyżki erytrolu. Przyprawić imbirem, świeżo startą gałką muszkatołową i cynamonem. Zmiksować. Wlać żelatynę i sok z cytryny. Wymieszać.
Foremkę wyścielić folią spożywczą (blaszka 24 x 24 cm). Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Na ciasteczka dać 1/3 kremu dyniowego. Na krem dyniowy nałożyć połowę masy śmietankowej. Ułożyć herbatniki, drugą porcję kremu z dyni oraz resztę masy śmietankowej. Przykryć herbatnikami, nałożyć ostatnią porcję kremu dyniowego. Udekorować czekoladą startą na drobnych oczkach. Wstawić do lodówki i chłodzić przez 2-3 godziny. Po pokrojeniu udekorować listkami melisy.