Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto dyniowe z limonką i śliwkami

Przepis dnia 2019-09-27
Ciasto dyniowe z limonką i śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1099

Dodano:

Odsłon: 1385

Lubicie jesień? Ja jedynie za te dobroci, które można kupić w warzywniakach :) Dzisiaj propozycja jednego z jesiennych ciast :D

Składniki

  • 125 g upieczonej dyni hokkaido
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • sok z 2 limonek
  • skórka otarta z 2 limonek
  • 100ml oliwy z oliwek
  • 50 g orzechów laskowych
  • 10 śliwek węgierek
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać wraz proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wymieszać. W misce roztrzepać trzepaczką jajka z cukrem, dodać sok z limonek, oliwę i sproszkowane orzechy. Dokładnie dodać zblendowana dynię i wymieszać. Przełożyć do suchych składników, połączyć dokładnie. Wylać do rantu ustawionego na 16cm. Na górze ułożyć śliwki. Piec w 170 stopniach godzinę minut, sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem. Ostudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń