Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia

Ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 1706

Dodano:

Odsłon: 15857

Pyszne, proste w wykonaniu ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia to znakomita propozycja na deser.

Składniki

  • 350 g kakaowych herbatników
  • 3 serki homogenizowane waniliowe ( typu Danio po 140 g każdy )
  • 3-5 łyżek cukru pudru
  • 200 g rozpuszczonego masła
  • 3 łyżki kremu czekoladowo- orzechowego ( typu Nutella )
  • 200 g posiekanych orzechów laskowych
  • 2,5 szklanki mleka w proszku ( nie granulowanego)
  • puszka masy kajmakowej o smaku czekoladowym
  • 330 g śmietany 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan – fixu
  • 100 g startej na tarce o dużych oczkach mlecznej lub gorzkiej czekolady
5-6 os. 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama
Ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia

Przygotowanie

  1. Do miski przekładamy serki waniliowe, dodajemy cukier puder i wszystko miksujemy do połączenia się składników. Do serków wlewamy rozpuszczone i wystudzone masło i wszystko dokładnie razem łączymy. Następnie dodajemy krem czekoladowo-orzechowy i całość jeszcze raz miksujemy. Do masy wsypujemy stopniowo mleko w proszku i cały czas miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu dodajemy posiekane orzechy i wszystko mieszamy łyżką.

  2. Na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki, jeden obok drugiego. Na warstwę ciastek przekładamy masę orzechową i dokładnie ją rozprowadzamy. Na masie układamy drugą warstwę herbatników. Na ciastka przekładamy masę kajmakową i starannie ją rozsmarowujemy.

  3. Do wysokiej miski wlewamy schłodzoną śmietanę i ubijamy ją ale nie na sztywno, stopniowo wsypujemy cukier puder oraz śmietan fixy. Do ubitej śmietany dodajemy partiami serek mascarpone i wszystko miksujemy do połączenia się składników. Tak przygotowany krem przekładamy na warstwę masy kajmakowej i dokładnie ją rozprowadzamy.
    Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń