Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Fiona to barwne i radosne ciasto, które z pewnością przyciągnie uwagę najmłodszych. Składa się z kilku warstw kolorowych biszkoptów przełożonych kremową masą. Zielona polewa to świetny akcent wykończenia ciasta. Ciasto Fiona to doskonały wybór na urodziny lub inne przyjęcia dla dzieci. Kolorowe wykończenie i delikatny smak z pewnością zadowolą każdego smakosza.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19956
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 511
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 569
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6987
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244102
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19956
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 511
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 569
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6987
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244102
Składniki
Pracę zacznij od przygotowania biszkoptów. Przygotuj dwie blaszki o wymiarach 25 × 30 cm i wyłóż je papierem do pieczenia. Rozpocznij od wykonania pierwszego biszkopta. Weź 6 jaj i oddziel żółtka od białek. Ubij białka na sztywną pianę utrwalając cukrem (200 g), następnie kolejno dodawaj 6 oddzielonych żółtek, by uzyskać puszystą i lekką pianę. Następnie powoli dosypuj (po łyżce) mieszankę przesianej mąki (150 g) z 2 łyżkami proszku do pieczenia i malinowym kisielem. Wymieszaj składniki, ale nie dłużej niż do połączenia składników, by biszkopt zachował puszystość. Przełóż ciasto do foremki i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C około 25 minut. Następnie wystudź przy uchylonych drzwiach i wyjmij do pełnego wystygnięcia. Następnie przekrój go na pół (poziomo).
Z pozostałych składników upiecz drugi, mniejszy biszkopt, zastępując kisiel kakao w proszku.
Przygotuj poncz do nasączenia ciasta. Zmieszaj wodę lub schłodzoną zieloną herbatę z cukrem i sokiem z cytryny. Odstaw.
Rozpuść galaretkę w 200 ml gorącej wody i odstaw do ostygnięcia. Miękkie masło utrzyj z mlekiem skondensowanym z puszki, a gdy masa stanie się gładka, dolej tężejącą galaretkę. Część masy (około 4 łyżki) przełóż do rękawa cukierniczego i włóż do lodówki. Reszta kremu posłuży do posmarowania ciasta.
Przygotuj zielony lukier. Do miski wsyp cukier puder i łyżką lub pałką utrzyj go z 1 łyżką wody. Praca będzie żmudna, ale po chwili ucierania uzyskasz gładki lukier. Dodaj do niego tyle barwnika, by uzyskać pożądaną intensywność koloru.
Przystąp do złożenia ciasta. Na dnie ułóż dolną część jasnego biszkopta, nasącz go ponczem i posmaruj 1/3 kremu. Następnie przykryj ciemnym biszkoptem, ponownie nasącz i przesmaruj masą. Przykryj ciasto drugą częścią jasnego placka, nasącz i wyłóż resztę kremu maślanego. Górę ciasta równomiernie posmaruj zielonym lukrem i przy pomocy rękawa cukierniczego wykonaj wzory. Wykończ deser kandyzowanymi wiśniami i wiórkami czekolady. Włóż ciasto do lodówki do schłodzenia, po czym krój i podawaj.